Белия дом може още днес да наложи санкции на Турция

...
Белия дом може още днес да наложи санкции на Турция
Коментари Харесай

"Големите санкции" на Тръмп срещу Турция изглеждат все по-вероятни

Белия дом може още през днешния ден да наложи наказания на Турция поради интервенцията ѝ в Сирия и принуждение против досегашните съдружници на Съединените щати, доминираните от кюрдски бойци Сирийски демократични сили (SDF), съобщи " Блумбърг ", като се базира на източници, осведомени с хода на полемиките. Според един от източниците ограниченията, ориентирани към " доста лица ", чакат единствено подписа на американския президент Доналд Тръмп, който по-рано през днешния ден даде обещание " огромни наказания " против Анкара, съдружник на Вашингтон в НАТО.

Съобщенията в " Блумбърг " и други издания се появяват по-малко от ден откакто SDF потвърдиха договорка със силите на режима на подкрепяния от Русия и Иран сирийски президент Башар ал Асад за отбрана при положение на турско нахлуване. Това предизвика въпроси не толкоз за заплахата от сирийско-турски конфликт, що се касае за подобен сред Анкара и Москва в миг, когато Вашингтон разгласи, че изтегля още 1000 души от района поради риск да попадне сред две армии.

Сирийското наличие, което съгласно Би Би Си към 20 ч. българско време стига до град Тал Тамер, към този момент не стопира турската интервенция. Броени часове след оповестяването на договорката сили на режима започнаха да настъпват на север. Така Сирийската арабска войска (не е известно дали с или без поддръжката на съветски части) ще навлезе за пръв път от шест години в региони на северна Сирия, които са в кюрдски надзор още от първите години на войната.

Тал Тамер се намира сред Хасака, град под кюрдски надзор, и Тел Халаф, граничен град на към 30 км. Той е ситуиран сред двата града, където турската войска и подкрепящите я бунтовници започнаха сражения против кюрдски сили предходната седмица. Според Би Би Си към този момент няма проекти сирийски сили да се разположат в зоната сред тези два града, където турски сили настояват, че са отвоювали територия в размер десетки квадратни километри.

Ердоган не се отхвърля

Сирийски медии разгласиха фрагменти с влизане на бойци в Рас ал Айн - град, където има щаб на SDF и който също не е надалеч от границата - и с локални поданици, които честват идването им. Информацията обаче не може да бъде доказана.

Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Анкара е решена да отвоюва от кюрдите град Манбидж - обитаем най-вече с араби и единственият западно от река Ефрат, който още е под контрола на SDF - въпреки и без да влиза в града. Междувременно не се удостоверяват известията на Ердоган, че турските сили са завладели двата града, от които стартира интервенцията - Рас ал Айн и Тел Абяд - откакто конфликтите в и към тях продължиха и през днешния ден.

 Подкрепяни от Турция бойци чества край град Тел Абиад.
© Reuters

Подкрепяни от Турция бойци чества край град Тел Абиад.

Според изявления в сирийски държавни медии войски са влезнали в най-малко три града в североизточната част на страната. Айн Иса, където е централата на SDF, е измежду тях съгласно същите източници, представени от " Файненшъл таймс ".

Ако сили на Дамаск фактически настъпят още на север, това би доближило режима на Асад до задачата да си върне " всеки сантиметър " от страната.

Фокусът на акцията е в региони с арабско болшинство, а в края на предходната седмица Анкара заяви, че е овладяла два града с сходно население - Рас ал Айн и Тел Абяд. Всъщност редица медии писаха, че сраженията окоро тези градове не престават.

" Големи наказания "

Американският президент Доналд Тръмп повтори през днешния ден обещанието си за налагане на " огромни наказания " на Турция часове откакто министърът на защитата Марк Еспър съобщи, че турската интервенция е стигнала много по-навътре в територията на Североизточна Сирия, в сравнение с се е очаквало и американски бойци са изложени на риск. В края на предходната седмица финансовият министър Стивън Мнучин позволи: " Можем да спрем стопанската система на Турция, в случай че е належащо. "

За основаното във Вашингтон издание " Ал Монитор " източници, осведомени с полемиките в американската политика, настояват, че Белият дом даже е обсъждал възможнотта да бъдат наложени наказания персонално на Ердоган и те може да бъдат оповестени още на следващия ден, само че не е несъмнено дали това би повлияло на бойните дейности. Подобна стъпка би могла да осуети проектите му да посети Съединени американски щати след към месец.

Ако фактически се готвят такива наказания, съгласно източниците на " Ал Монитор " те може да бъдат оповестени или през днешния ден, или най-късно на следващия ден и да изпреварят готвените планове в Камарата на представителите, спечелили поддръжка и на републиканци, и на демократи.

Все по-изолирана

Ако известията за наказания се потвърдят, това ще е тежък удар върху Анкара в миг, когато се виждат и пукнатините сред нея и Москва - без значение от настояването на Ердоган, че Русия утвърждава интервенцията. Съветник на съветския му сътрудник Владимир Путин съобщи по време на посещаване на президента в Рияд, че турската интервенция " не е изцяло съвместима " с териториалната целокупност на страната. Председателят на външнополитическата комисия в сената Константин Косачов пък сподели, че " като пробва да реши казуса си с военни средства, Турция основава нов и изостря старите. "

Анализатори не са единомислещи до каква степен Сирия би могла да вземе такова решение за поддръжка сама, откакто войната ѝ на процедура бе извоювана със сериозната поддръжка на Русия и Иран в последните години. Някои считат, че в сходни дейности тя е мощно подвластна от Москва, а други - че точната степен на въздействието на Кремъл върху Асад е същинска мистерия.

Европа по-рано осъди интервенцията на Турция и прикани за евакуиране от Северна Сирия с аргумента, че офанзивата " съществено подкопава стабилността и сигурността на целия район ". Редица страни - Германия, Швеция, Холандия, Финландия, Белгия и доскоро и Чехия - взеха решение да спрат износа на оръжие за Турция поради дейностите ѝ.

До оръжейно ембарго обаче не се стигна, съгласно обособени медиийни изявления - поради някои страни членки. Сред подкрепящите възбрана обаче е Италия - най-големият експортьор на оръжия за Турция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР