Белград. В Сърбия отбелязват 16-годишнината от убийството на тогавашния министър-председател

...
Белград. В Сърбия отбелязват 16-годишнината от убийството на тогавашния министър-председател
Коментари Харесай

A1 On : Сърбия отбелязва 16-ата годишнина от убийството на Зоран Джинджич с полагане на венци и мемориален протест

Белград. В Сърбия означават 16-годишнината от убийството на тогавашния министър-председател Зоран Джинджич с полагане на венци и организирането на поклонения в негова чест – освен това настрана от ръководещи и съпротива, отбелязва македонската електронна медия A1 On .
Членовете на кабинета в Белград, воден от премиера Ана Бърнич, поставиха венец под плочата на входа на постройката на държавното управление, където на 12 март 2003 година беше погубен Джинджич.
Представители на Демократическата партия (ДП) на Джинджич поставиха венец и цветя на гроба на убития министър председател в Новото гробище в Белград. Членовете и поддръжниците на Нова партия (НС), водени от някогашния сръбски министър председател Зоран Живкович, също поставиха цветя и венци на гроба на Джинджич.
Успоредно Либералдемократическата партия, ръководена от водача Чедомир Йованович, провежда в Белград шествие, което мина по централните улици на сръбската столица и приключи пред постройката на държавното управление.
Зоран Джинджич бе погубен на 12 март 2003 година в двора на държавната постройка. По случая бе издадена 40-годишна присъда за отнемане от независимост на офицера от службите за сигурност Звездан Йованович, приет за отговорен в образуване и осъществяване на действието. Същата присъда получи и Милорад Улемек-Легия, също от службите.
Политическите претекстове за убийството на Джинджич към момента не са разкрити.
Джинджич бе първият министър-председател на Сърбия след рухването на режима на Слободан Милошевич през 2000 година и идването на власт на Демократичната съпротива на Сърбия (ДОС). В рамките на неговия мандат стартира процесът на демократизация на обществото, на радикална икономическа и обществена промяна.
Правителството на Джинджич уверено се застъпваше за съдействието с Трибунала за военни закононарушения в Хага и по време на мандата му бяха задържани и няколко обвинени, които след това бяха изправени на правосъдната пейка. Сред тях бе и някогашният президент на Сърбия и СРЮ Слободан Милошевич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР