Белград. В материал озаглавен Неспокойната Сърбия“ изданието на Федералното събрание

...
Белград. В материал озаглавен Неспокойната Сърбия“ изданието на Федералното събрание
Коментари Харесай

„Парламентская газета“ : Неспокойната Сърбия

Белград. В материал озаглавен „ Неспокойната Сърбия “ изданието на Федералното заседание на Руската федерация “Парламентская газета “ преглежда ескалацията на митингите в Белград през последния уикенд. Агенция „ Фокус “ показва материала без публицистични промени, като мненията и изразените позиции са на създателя и организацията не носи отговорност за тях.
В нощта от събота до неделя вътрешнополитическата обстановка в Сърбия доста се утежни. Масовите демонстрации, провеждани непрекъснато в страната от декември предходната година, ненадейно станаха по-агресивни. Протестиращите, водени от опозиционери, водачът на проруската партия „ Двери ”, Бошко Обрадович и някогашният кмет на Белград Драган Джилас, нахлуха в офиса на Държавната телевизионна и радио компания РТС и желаеха да им бъде предоставено ефирно време. Няколко часа по-късно те направиха опит да обсадят резиденцията на президента Александър Вучич.
Правоприлагащите органи съумяха да запазят обстановката под надзор. Специалните елементи на жандармерията сполучливо отстраниха стачкуващите от телевизионния център и не им разрешиха да обхванат в президентската резиденция. Въпреки това, пристрастеностите в града не са затихнали. Хората към момента се събират в центъра на Белград. За нахлуване против полицията бяха арестувани седем души.
Въпреки протичащото се, президентът Александър Вучич се усеща много убеден. В обръщението си към хората той удостовери обстоятелството на навлизане на опозицията в телевизионния център, само че съобщи, че " ние не сме дами от малкия екран, с цел да бъдем застрашени ". На 17 март Сърбия обичайно си спомня за починалите и потърпевшите вследствие на албанския разгром в Косово и Метохия през 2004 година.
Протестите в Сърбия против вътрешната политика на президента не престават към този момент три месеца, само че това на практика не се демонстрира нито по радиото, нито по малкия екран. Властите не разясняват настояванията на протестиращите и акцентират, че опозицията – това са политически маргинали, минали всички вероятни граници. Противниците на управляващите настояват, че резултатите от гласуването са били фалшифицирани и в такава обстановка те би трябвало да имат право да показват мнението си по политически и стопански въпроси посредством водещите медии.
Основните лозунги на протестиращите са за оставката на президента Александър Вучич, министър-председателя Ана Брнабич и водача на Народното събрание Мая Гойкович, както и отварянето на малкия екран към опозицията и началото на открити диспути за обстановката в страната. За 13 април към този момент бяха планувани нови демонстрации, които бяха съгласувани с управляващите. Очаква се, че заради „ легалния “ им статут доста повече хора могат да се причислят към тях.
Експертите споделят, че повода за дейностите на опозицията е политическият курс на Вучич, който се концентрира върху доближаването със Запада. Бошко Обрадович и Драган Джилас, двамата съществени водачи на най-голямата опозиционна коалиция за Сърбия, която е главната движеща мощ на митингите, считат, че Белград не би трябвало да търси способи за консолидиране с Европейския съюз и да се причисли към НАТО. Въпреки това, заобиколена от всички страни от страни, принадлежащи към тези организации, за страната е извънредно мъчно да построи своята стопанска система.
Въпреки че гръбнакът на митинга се образува от недоволни от доближаването на Сърбия със Запада и опълчването на Вучич, те по-скоро оказват помощ на Запада, съобщи политическият анализатор Владимир Зотов. " Сърбия към този момент има опит с сходни протестни демонстрации ", сподели той. " Подобна е обстановката през 2000 година, когато Милошевич беше свален, преди този момент, по време на бомбардировките на НАТО и по-късно, от 2008 до 2012 година, когато ставаше дума Косово. "
Трябва да се знае обаче, че “Съюзът за Сърбия ” надалеч не съставлява цялата съпротива в страната. Що се отнася до външните фактори, в този момент всички приказват за признаването на Косово от Сърбия, по тази причина доста интернационалните играчи се интересуват от въздействие върху политическия живот на Сърбия, в това число Запада, показан от Австрия, Германия и Съединени американски щати. Ако управляващите на републиката имат проект за локализиране на този митинг, тогава Сърбия ще остане повече или по-малко постоянна, означи политологът.
Неделните митинги в Белград бяха много разхвърляни. Според информация на публицисти, присъстващи на митинга пред президентството, деятелите първо пробиха кордона към президентския замък и сякаш желаеха да го нахлуят, а по-късно взеха решение да отделят постройката и да не пуснат президента Александър Вучич да излезе от нея. Въпреки това президентът елементарно съумя да напусне резиденцията. На разлъка той даже махна с ръка на участниците в митинга, които не реагираха на „ бягството “ на обсадения политик.
В същото време, по време на митинга,който вървеше по същото вереме, съгласно кореспондента на ТАСС, лозунгите непрекъснато се променяха: протестиращите желаеха оставката на държавното управление и президента, след което приканиха президента да излезе и да се обърне към хората. В същото време една от задачите на участниците в началото беше да не разрешат на президента да се обърне към нацията
Сръбската стопанска система минава през сложни времена: безработицата доближава 25%, а междинната работна заплата за 2018 година е 46 хиляди динара, което е към 760 лв.. Но също така доста хора са недоволни, че съгласно тях президентът Вучич и неговата Прогресивна партия са узурпирали властта.
Всичко това се случва на фона на договарянията сред Белград и Прищина по отношение на признаването на независимостта на Косово. Въпреки това напредъкът в тях към момента не е забележим. В навечерието на новата година Косово наложи 100% мито върху сръбски артикули, което естествено се възприема в Белград като неприятелска стъпка. Но най-важното е, че през декември предходната година косовският парламент разгласи началото на основаването на армията на Косово. В резултат на това договарянията, които се организират посредством посредничеството на Европейския съюз, бяха изцяло замразени.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР