Белград. В Белград се провежда Международния панаир на туризма –

...
Белград. В Белград се провежда Международния панаир на туризма –
Коментари Харесай

Beta : В Белград се провежда 41-вото издание на Международния панаир на туризма, България е партньор на събитието

Белград. В Белград се организира Международния панаир на туризма – най-голямото по рода си ревю в западната ни съседка. Тазгодишното, 41-во издание на панаира е под наслов „ Лятото е по-близо, в сравнение с си мислите “. Официалното му разкриване бе в четвъртък. До 24 февруари посетителите ще имат опция да се срещнат с предложенията на повече от 650 участници от 38 страни, в това число България, предава сръбската осведомителна организация Beta .
На церемонията по откриването на ревюто, министърът на търговията, туризма и далекосъобщенията на Сърбия Расим Ляич акцентира, че туризмът не е единствено за забавление и отдих, само че и способства доста за икономическото възобновяване на страната.
„ За първи път през 2018 година в Сърбия имаме идентичен брой вътрешни и задгранични туристи, и за първи път преминахме магическата цифра от 1,5 милиарда $ чист валутен приток от туризма ", похвали се Ляич.
Съгласно думите му, Сърбия се намира на шесто място в Европа по аршин растежа на визитите на задгранични гости – нещо, което е „ било немислимо преди няколко години ".
Ляич акцентира, че тази година в страната се чакат към 3,6 милиона посетители, а валутните потоци от туризма – да възлизат на 1,7 милиарда $.
„ Ако няма огромни разтърсвания, аз съм сигурен, че ще реализираме тези цели. За да създадем това, би трябвало да следваме актуалните трендове, които съществуват в туризма, както и навиците на туристите на световно равнище ", посочи сръбският министър.
Цифровизацията на туристическия бранш е една от актуалните промени в региона на туризма - 52% от туристите споделят, че за тях е значимо да имат цифров туристически лидер по време на пътуването си, добави Ляич.
„ Сигурността на дестинациите е една от значимите благоприятни условия за развиване на Сърбия. Искаме да изпратим обръщение към света, че нашият район е постоянен и безвреден, тъй като без това няма развиване на туризма. Данните демонстрират, че 49% от туристите на международно равнище показват това като един от главните претекстове за избор на дестинация ”, акцентира сръбският политик.
Той добави, че Международното туристическо ревю " е един от знаците на град Белград, само че и на Сърбия, тъй като събира огромен брой хора и свързва страни ".
На собствен ред кметът на Белград Зоран Радойчич съобщи, че Международният панаир на туризма е опция за разпространение на този бранш на стопанската система както в Белград, по този начин и в цяла Сърбия. „ Миналата година в Белград имахме 2,4 милиона нощувки и 1,4 милиона туристи ", сподели Радойчич.
Според него през 2018 година, спрямо 2017 година, броят на туристите се е нараснал с 13%, а броят на нощувките - с 14%. „ На ревюто в Тел Авив градът бе разгласен за една от най-важните туристически дестинации, по тази причина влагаме в инфраструктура, паркове, площади и фонтани, тъй като по този метод непосредствено влагаме в туризма ", добави кметът на сръбската столица.
Радойчич напомни, че в Белград ще бъде издигнат кабинков въжен превоз, който доста ще усъвършенства туристическия капацитет на този град. „ В края на тази или началото на идната година ще приключим лифта и имам вяра, че ще притегли огромен брой локални и задгранични туристи ", добави той.
Партньор на 41-ия Международен панаир на туризма в Белград е София, а българският министър на туризма Николина Ангелкова съобщи, че туризмът е едно от основните браншове за развиването на страната.
„ В България туризмът е доста значим бранш на стопанската система и ключът към нашата стопанска система. Това е подкрепено и от сръбски туристи, огромна часто от които посещават нашата страна “, съобщи Ангелкова, като в същото време напомни, че предходната година България е посрещнала 9,3 милиона туристи.
Тя добави, че 41-ият Международен панаир на туризма в Белград „ опция за продан на сръбски и български туристи ".
Организаторите чакат сред 60 000 и 70 000 души да посетят панаира.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР