Белград. Сръбският член на председателството на Босна и Херцеговина Милорад

Белград. Сръбският член на председателството на Босна и Херцеговина Милорад ...

„МКД“ : Милорад Додик твърди, че Русия иска да изгради газопровод в Република Сръбска.

Белград. Сръбският член на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик заяви, че интересът на Русия е да засили сътрудничеството и да изгради газопровод на територията на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, което той обсъди с руския премиер Дмитрий Медведев по време на посещението му в Белград, пише македонското електронно издание “МКД“.
„Техният интерес е ясен. Те искат да построят газопровод и газови хранилища и да присъстват в района", заяви Додик за Радио и телевизия на Република Сръбска (РТРС).
Додик и президентът на Република Сръбска в Босна и Херцеговина Желка Цвианович разговаряха с руския премиер Дмитрий Медведев в Белград в събота. Той обясни, че руснаците имат интерес да разпространяват своите енергийни ресурси в региона.
Додик добави, че има лобита, които искат да спрат навлизането на руски газ и че САЩ имат свои бизнес планове, които не съответстват на руските.
"Тук трябва да изберем кое е по-евтино и по-сигурно за нас в дългосрочен план ", каза Додик.
Той каза още, че е обсъждал с руския министър-председател защо кабинетът в Босна и Херцеговина все още не е създаден и че пречката е приемането на годишната Национална програма за реформи с НАТО.
Според Додик Русия не провежда „агресивна политика“ в това отношение.
Медведев направи еднодневно посещение в Сърбия в събота, където се срещна с президента Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич и присъства на честването на 75-годишнината от освобождението на Белград във Втората световна война.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net