Белград. След серията молби“ и вербални коментари“ от страна на

...
Белград. След серията молби“ и вербални коментари“ от страна на
Коментари Харесай

Сръбският патриарх Ириней: Мило Джуканович е по-лош и от турците

Белград. След серията „ молби “ и „ вербални мнения “ от страна на сръбския президент Александър Вучич и настояването на държавното управление на Черна Гора Белград „ да не се намесва във вътрешните работи на страната “, сръбск-черногорските връзки се изострят от ден на ден, написа скопското електронно издание „ Локално “ .
Повод е приемането на новия Закон за свободата на вероизповеданията и правния статут на религиозните общини в Черна гора, с който се предивжда всички те, в това число Сръбската православна черква (СПЦ), да потвърдят, че са имали благосъстоятелност над парцелите си преди 1918 година или в противоположен случай те ще бъдат отнети.
Както предава кореспондентът на МИА от Белград, сръбските проправителствени медии разгласиха серия от текстове, информации и разбори „ в отбрана на святостта и СПЦ “ в Черна гора, а в нападките се включи и предстоятелят на СПЦ патриарх Ириней.
„ Това, което в този момент афишира и прави президентът на Черна гора Мило Джуканович провокира удивление по целия свят. Нека Бог му даде разум да размишления за това, което прави и да не заслужи проклинание и наказание от целия сръбски народ и СПЦ “, съобщи Ириней пред „ Ютуб “ канала на малкия екран „ Храм на СПЦ “.
Той пита „ какви са черногорците, в случай че не са сърби от Черна гора “, като прибавя, че също по този начин има и сърби „ шумадийци, войводинци, личани, бошняци, херцеговинци и други “.
Според Ириней е тъпо, че индивидът, който е на „ престола на своите предшественици “ прави това, което не са правили и турците.
„ Турците не нападнаха църковните парцели, нито комунистите, нито пък някой различен. Но, пристигна черногорец, с цел да унищожи сръбската черква в Черна гора, която сътвори Черна гора и без която Черна гора нямаше да съществува. Ако не беше сръбската черква, те щяха да доживеят съджата на съседите от Призрен и щяха да одобряват исляма и да изгубят всичко “, съобщи патриарх Ириней, като добави, че „ сръбският народ хубаво е споделил, че потурчените са по-лоши от турците “.
Междувременно, в храма „ Воскресение Христово “ в Подгорица на СПЦ се организира „ Тройчиндански събор “, на който митрополит Амфилохий изиска от черногорското държавно управление „ в рационален период “ да анулира предложението-закон за свободата на вероизповеданията и да приготви нов, а пенсионираният свещеник Атанасий прикани „ да не се предизвикат херцеговците “, защото в противоположен случай „ ще взема мощите на Св. Василий Острожки “ от едноименния манастир в Черна гора.
Сръбският президент Александър Вучич, след „ молбата “ за анулация на черногорския закон, в събота „ не пожела да разяснява решенията на „ Тройчинденския събор “ за да не се основава зла кръв по никакъв метод “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР