Белград. Проведе се първото заседание на смесената българо-сръбска комисия за

...
Белград. Проведе се първото заседание на смесената българо-сръбска комисия за
Коментари Харесай

Смесената българо-сръбска комисия за сътрудничество в областта на околната среда проведе първото си заседание

Белград. Проведе се първото съвещание на смесената българо-сръбска комисия за съдействие в региона на околната среда. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите .
Заместник-министър Николай Кънчев, посланикът на Р България в Р Сърбия господин Радко Влайков и специалисти от Министерство на околната среда и водите участваха в първото съвещание на Смесената комисия за съдействие за запазване на околната среда сред Република България и Република Сърбия, която се състоя на 10 октомври 2019 година в Белград.
По време на срещата беше утвърдена Двугодишна работна стратегия за 2020-2021 година за използване на Меморнадума за съгласие сред Министерството на околната среда и водите на Р. България и Министерството на отбраната на околната среда на Р. Сърбия, подписан на 22.01.2019 година за съдействие в региона на околната среда.
От българска страна бяха повдигнати въпроси във връзка със сигналите за трансгранично замърсяване на р. Драговищица и други трансгранични реки. В резултат на извършените полемики Съвместната комисия взе решение до края на 2019 година да бъде основана работна група за осъществяване на съгласуван мониторинг за проучване на качеството на водите на трансграничните реки. Работната група ще има за задача да направи и обзор на нормативната база на двете страни във връзка с мониторинга, методите за пробовземане и разбор, референтните стойности на индикаторите, дейностите по осъществяване на пробовземане, превозване, премерване и изпитване на водите, както и разбор на получените резултати и осъществяване на съгласуван мониторинг на трансграничните реки.
Смесената комисия одобри също предлагането да се образува и експертна работна група, която да създаде процедурен ред за осъществяване на трансгранична процедура за Оценка на въздействието върху околната среда сред двете страни, защото България и Сърбия са страни по Конвенцията за Оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст. Работната група има за задача да изготви план на двустранно съглашение за използване на конвенцията за Оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст, с което да се уредят периодите и реда за осъществяване на процедурата и обществените съвещания, включително на публични разисквания на териториите на двете страни, реда за замяна на документите и нейното обществено обявяване, както и даването ú на формалните езици на двете страни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР