Белград/Прищина. В ранните сутрешни часове на деня в най-младата държава

...
Белград/Прищина. В ранните сутрешни часове на деня в най-младата държава
Коментари Харесай

Полицейска акция в Косово вдигна на крак сръбската армия

Белград/Прищина. В ранните утринни часове на деня в най-младата страна на Балканите бе стартирана огромна полицейска интервенция, която след това подвигна на крайник сръбската войска.
Първоначално бе обявено, че в хода на интервенцията в северната част на страната са арестувани 13 косовки сърби, измежду които и полицейски чиновници. По-късно стана ясно, че арестуваните са 23-ма – сърби и бошняци, измежду които и елементарни жители. Съобщено бе и за задържан жител на Русия, чиновник в задачата на Организация на обединените нации в страната – ЮНМИК. Постъпи и информация за престрелка, вследствие на която са потърпевши двама косовски сърби.

На фона на събитията в Северно Косово президентът на Сърбия Александър Вучич свика изключително съвещание на Съвета за национална сигурност, в границите на което увери, че формален Белград ще се намеси, в случай че има опасност за живота на сърбите в най-младата страна на Балканите. Вучич предизвести и Европейския съюз, че Сърбия ще реагира, в случай че специфичните сили на Косово не се изтеглят от северната му част.
Държавният глава на западната ни съседка разпореди привеждането на всички елементи на сръбските въоръжени сили в положение на цялостна бойна подготвеност. Специалните звена на Министерство на вътрешните работи също бяха вдигнати на крайник. „ В казармата в Кралево е видяна интензивност на бронирани транспортни средства “, предоха белградските медии.

В Прищина президентът на Косово Хашим Тачи също свика на съвещание всички структури за сигурност в страната след огромна акция. Той разясни, че интервенцията е ориентирана против контрабандисти в обитаемата най-вече със сърби северна част от страната.
„ Правоприлагащите институции се нуждаят от оптималната поддръжка от цялото общество в безкомпромисната битка с проведената престъпност, контрабандата и корупцията на цялата територия на Република Косово ", написа Тачи във „ Facebook “.
„ През второто десетилетие от съществуването на самостоятелна Република Косово няма да има място за проведена престъпност, а тези, които вземат участие в противозаконни действия, ще приключат зад решетките “, предизвести Тачи.
„ Днешната интервенция е в интерес на всички жители и приканвам сръбската общественост на север да резервира успокоение и да поддържа битката против проведената престъпност. Укрепването на върховенството на закона е жизненоважно за равенството на всички жители и форсира пътя ни към евроатлантическите интеграции! “, съобщи още косовският президент.

По-късно министър-председателят Рамуш Харадинай осведоми, че полицията организира интервенция освен в северната част на страната, а на цялата й територия. „ С разпореждането на прокурора, полицейска интервенция против лица, участващи в контрабанда, проведена престъпност и други незаконни дейности сега е в ход в цяло Косово. Някои от участниците в тези дейности са митнически чиновници, полицейски чиновници, само че също и елементарни жители. Операцията стартира сполучливо и в северните общини на Косово. Като министър-председател на страната, аз удостоверявам, че акцията е обвързвана с правоприлагането и с нищо друго. Приканвам сърбите от север да запазят успокоение и да съблюдават закона! “, написа Хардинай.

Косовската полиция също разгласява изказване, в което изяснява дейностите си в северната част на страната, довели до арестуването на няколко техни сътрудници и елементарни жители.
„ Тази полицейска интервенция беше предшествана от няколкомесечно следствие на Косовска полицейска ревизия (КПИ), полицията и водено от Специализираната прокуратура на Косово, което докара до основателно съмнение, че няколко полицейски чиновници и жители са взели участие в образуване на незаконна активност, обвързвана с действия като„ контрабанда на артикули “,„ корист със служебно състояние “,„ рушвет “,„ неразрешена търговия “и тъй наречените “, се споделя в изказването.
Въпреки въоръжената опозиция в северната част на Митровица, полицейската интервенция продължава, разясниха управляващите.
„ Косовската полиция, в съдействие със правосъдните органи, полицейския инспекторат, остава ангажирана с осъществяването на своите законови задания и отговорности за поддържане на публичния ред и успокоение, както и попречване на противозаконни дейности ", се споделя в изказването от правоохранителните органи. От текста излиза наяве, че повече информация ще бъде предоставена по-късно денем напресконференция на КПИ и прокуратурата.

Междувременно обстановката в северната част на Косово остава напрегната. Съобщено бе, че мостът над река Ибър, който разделя Митровица на северна и южна част, е бил затворен за придвижване от КФОР. Пешеходци се позволяват. В града бяха чути сирени, има и патрулиращ хеликоптер на КФОР. Според някои медии жителите на Митровица са изплашени и огромна част от тях са се събрали на централния площад.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР