Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич по повод Деня на

...
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич по повод Деня на
Коментари Харесай

„Вечерне Новости“ : Александър Вучич отличи Бойко Борисов с Одена на Република Сърбия на националния празник на страната

Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич във връзка Деня на държавността на Сърбия връчи ордени на заслужили персони и институции, в това число на българския министър председател Бойко Борисов и сръбския представител в Президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик написа електронното издание на белградския всекидневник „ Вечерне Новости “ .
Държавният глава съобщи на Сретение Господне, че през днешния ден на сърбите са им нужни смелостта да не се потдадат на външен напън и да защитят правото на народа да оцелее и мъдрост, с цел да вземат най-хубавите решения за бъдещето на страната си.
„ Днес, както и преди 215 години, към момента пред нас има огромни провокации и полезности, които да преследваме – независимост, мир и тъждество “, съобщи Вучич на церемонията по награждаването.
Той напомни, че на днешния ден преди 215 години, бунтовниците са тръгнали на битка за независимост, предвождани от Караджордже.
„ Това беше началото на дълъг и сложен път за да се реализира независимост, мир, тъждество, само че и да се построи съвременна и сполучлива сръбска страна “, добави президентът.
Вучич съобщи също, че полезностите, от които са били водени бунтовниците, могат да бъдат открити и в първата Конституция на страната от 1835 година. По неговите думи, един съвременен, актуален, незабравим за това време Устав, с който е отстранен феодализма, обезпечена е свободата и е комплициран завършек на аболютистката власт.

Борисов получи Орденът на Република Сърбия, България постоянно ще поддържа Сърбия

По мотив Сретение Господне, Деня на държавността и Конституцията на Сърбия, президентът Александър Вучич отличи в петък българския министър председател Бойко Борисов с Орден на Република Сърбия за изключителни заслуги и развиването и укрепването на мирното съдействие и другарството сред двете страни.
На церемонията в президентството в Белфрад, Борисов честити празника на жителите на Сърбия и акцентира, че това е огромна чест за него.
„ Честит празник, бъдете живи и здрави, да ни пази Бог, като християни.
Благодаря от името на всички в България, които поставиха старания по време на председателството на Европейски Съюз, които имат вяра, че Сърбия е неразделна част от Европа и че Сърбия скоро ще стане член на Европейския съюз “, сподели Борисов, представен от „ Новости “.
Той означи, че желае Сърбия, съседът на България, да бъде част от Европейския съюз и двете страни дружно да работят над инфраструктурни планове и газови връзки и да развиват туризъм и спорт.
Борисов акцентира, че двете страни ще си сътрудничат и в бъдеще.
„ Колкото и да са тежки решенията, които би трябвало да вземем след войните, имаме вяра и виждаме, че Сърбия върви по верния път. Най-голямата полезност е другарството и мира сред народите, в този момент с вас построяваме тъкмо такива полезности “, акцентира българският министър председател.
Както отбелязва изданието, Борисов е декларирал, че България, като комшия на Сърбия, ще направи всичко по силите си за нея.
„ С Вучич вървим по пътя на другарството и реализацията на планове “, акцентира министър-председателят.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР