Белград. Председателят на сръбската парламентарна комисия за Косово и Метохия

...
Белград. Председателят на сръбската парламентарна комисия за Косово и Метохия
Коментари Харесай

РТС: Високопоставен сръбски служител обвини индиректно България за шпионския скандал в Белград

Белград. Председателят на сръбската парламентарна комисия за Косово и Метохия Милован Дречун съобщи в ефира на публичната телевизия РТС , че срещу Сърбия се водят голям брой хибридни интервенции от няколко страни. Според него има връзка сред оповестеното видео и неотдавнашната реакция в България на идването в Ниш на съветски зенитно-ракетни системи С-400. Освен това държавният чиновник напомни изказванията на Белград, че в Северна Македония има разследващ център, от където българското и хърватското разузнаване организират интервенции против страната му.
Доказателство за това, както съобщи Дречун, е казусът с пуснатия видеозапис, на който се вижда по какъв начин съветски шпионин дава пари на хипотетичен почитан сръбски държавен чиновник.
„ Сърбия би трябвало да надгради своя предпазен механизъм против тези хибридни интервенции, които имат за цел да повлияят на външната и вътрешната политика на страната от външни държавни или недържавни участници “, съобщи той.
„ Това е неразделна част от хибридна интервенция, обвързана с идването на съветския президент Владимир Путин “, добави парламентаристът.
Той уточни, че за записа се знае доста малко и че има доста непроверени неща.
„ Самите фрагменти, когато го погледнете, са много аматьорски направени. От друга страна, се слага въпросът коя непозната работа, в случай че не и наша, е подготвена да извърши сходна интервенция - с цел да могат да съпровождат двама души, да знаят мястото на срещата им, да записват от колата, когато се срещат на открито, диалогът им в ресторанта, наличието на чантата и по какъв начин наподобява съветският сътрудник “, продължава Дречун.
Той попита кой е създателят на записа и кой е индивидът от сръбската страна, който сякаш е предал информацията на съветски сътрудник.
Коментирайки известия в медиите, че фрагментите са пуснати от Съединени американски щати, след 50 опита, осуетени от съветските служби, Дречун съобщи, че това може да е нечиста сделка, само че въпреки всичко демонстрира средата, в която са оповестени фрагментите и добави, че зад тази обява наподобява стои български проверяващ публицист.
„ Той твърди, че не знае кой е създател, само че наподобява, че съществуват механизми, посредством които избрани лица и служби могат да популяризират информация измежду обществеността “, изяснява Дречун.
Той напомни също, че неотдавна България реагира остро и на наличието на системата С-400 в Сърбия за взаимни учения на сръбската и съветската армии и оцени, че историята може да навреди на руско-сръбските ползи.
Дречун уточни и вчерашната реакция на Атлантическия съвет в България, която, съгласно него, е предходна много неусетно, само че въпреки всичко счита, че не е индиректно обвързвана с тази тематика.
„ Те предизвестиха българските чиновници, че на територията на тази страна (Сърбия) се организира същинска хибридна интервенция и че нейната цел е да приготви терористични офанзиви в прилежащи страни “, съобщи той.
Освен това Дречун напомни, че по-рано е уведомил обществеността, че в Скопие е образуван маскиран разследващ център, в който също се намират членове на служби на прилежащи страни, като Северна Македония, Хърватия, България.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР