Белград. Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто заяви

...
Белград. Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто заяви
Коментари Харесай

Петер Сиярто: Ако зависеше от Унгария, Сърбия ще стане член на ЕС още утре

Белград. Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто съобщи на митинга в поддръжка на сръбския президент Александър Вучич, който се организира в петък в Белград, че Сърбия заслужава да стане член на Европейския съюз допустимо най-скоро, а в случай че това зависеше от Будапеща, още на следващия ден, предава скопското електронно издание „ Нетпресс “ .
Ръководителят на унгарската дипломация прочете изявлението си на сръбски език и акцентира, че е „ недопустимо “ да се четат лекции на Сърбия и да се „ оспорва нейния прогрес “ в процеса на европейската интеграция.
„ Заслужавате да станете член на Съюза допустимо най-скоро, а в случай че питат нас (унгарците), вие бихте станали член още на следващия ден. Вие сте същинска горда европейска нация и сте го потвърдили доста пъти. С вашето влизане Европейски Съюз ще стане по-силен и точно затова ние работим за това “, съобщи Сиярто.
По неговите думи, до преди няколко години „ беше немислимо първият посланик на Унгария да бъде посетител на акция на ръководеща партия “. Политикът оцени, че това, което той приказва в петък вечерта в Белград, удостоверява, че връзките сред двете страни са „ най-хубавите до момента “ и изясни, че до смяната се е стигнало с помощта на „ персоналните старания “ на водачите на унгарската ръководеща партия „ Фидес “, „ Сръбската прогресивна партия “ (СПП) и Съюза на войводинските унгарци в Сърбия. По сходен метод, добави той, Унгария се гордее със своята сръбска общественост, осъзнаваща сръбската си еднаквост, която я обогатява.
„ Днес можем да кажем, че Сърбия и Унгария са другари, и още повече, че връзките сред двете страни в никакъв случай не са били толкоз положителни, колкото през днешния ден “, сподели Сиярто.
Според него, през днешния ден може да се види, че „ Централна Европа се ускорява от ден на ден “ и че отговорът за това е доста елементарен – „ държавните управления на централноевропейските страни се управляват от своята национална политика без значение от целия напън “, на който са подложени.
„ Но на една мощна Централна Европа й би трябвало мощна Сърбия и на всички е ясно, че вашата страна е все по-силна и укрепваща, тъй като нашите водачи не подцениха националните си ползи “, уточни унгарският министър.
Сиярто е убеден, че „ Сърбия ще бъде способна на огромни каузи “, както и че Сърбия и Унгария са „ страни, които се основават на полезности, които са подготвени да пазят “.
Отбелязвайки, че политическата непоклатимост е извънредно значима за Будапеща и Белград, Сиярто сподели, че неговата страна прави оценка това, което „ Сърбия прави за унгарците, живеещи в страната “.
„ Вие сте същинска, горда, европейска нация и сте го потвърдили неведнъж. С присъединението ви Европейски Съюз ще бъде по-силен и ще работим в бъдеще с вас и с президента Вучич. Да живее Сърбия, да живее другарството сред сръбския и унгарския народ “, приключи Сиярто.
Унгарският външен министър и преди този момент изрази поддръжка за митингите на Вучич по време на предизборните акции. Правителствата на двете страни организираха взаимно съвещание на 15 април в Суботица, на което бяха подписани 11 меморандума и съглашения за съдействие, напомня скопската медия.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР