Белград. Между откриването на табелата на белградското летище Никола Тесла

...
Белград. Между откриването на табелата на белградското летище Никола Тесла
Коментари Харесай

„Политика“ : Какво носи Макрон в дипломатическото си куфарче за визитата в Белград

Белград. Между откриването на табелата на белградското летище „ Никола Тесла ” и обръщението към жителите дружно с неговия хазаин Александър Вучич край паметника на Благодарността към Франция, френският държавен глава Емануел Макрон, който ще дойде в понеделник на двудневно посещаване в Сърбия, ще организира редица публични срещи, за които е мъчно да се допусна какво е донесъл в „ дипломатическото си куфарче “, написа белградският всекидневник „ Политика “ в материал, показан без редакторска интервенция.
Има доста разнообразни разбори и изводи, от това, че Макрон идва, с цел да изследва опциите за възобновяване на разговора сред Белград и Прищина, до разсъжденията, че визитата му е част от наклонността Франция да ускорява своето наличие в района, доколкото е част от макропрограмата за налагане на Париж като водач на Европейския съюз.
Във всеки случай е несъмнено, че визитата на президента на Франция, първото от декември 2001 година, идването на тогавашния президент Жак Ширак, е огромно събитие и че то ще бъде значимо за Сърбия в политически, стопански и културни аспекти, както и че ще засегне подсилване на двустранните връзки сред двете страни, както и свързването на двата народа.
Не би трябвало да се не помни, че Франция, с изключение на Германия, е водещата страна на Европейски Съюз и че визитата на нейния президент след толкоз години демонстрира нов интерес към Западните Балкани и, както споделя посланикът на тази страна Федерик Мондолони, желанието да се даде нов подтик на Сърбия.
Въпреки че обществеността не е наясно с това, което е в „ куфара “ на Макрон, е несъмнено, че Косово ще бъде на масата, след пропадналата среща на върха по тематиката, която трябваше да се състои в Париж на 1 юли по самодейност на Франция и Германия.
Според анализатори Макрон е доста зает с продължаването на разговора сред Белград и Прищина, без значение от обстоятелството, че Франция е признала независимостта на Косово и че по този въпрос няма смяна в позицията.
Макрон обаче няма, както нормално вършат европейските водачи, след Белград да посети и Прищина, което, наред с други неща, демонстрира, че връзките й с Косово са се трансформирали, изключително откакто управляващите в Прищина отхвърлиха да отстранен таксите.
Въпреки това не е известно дали френският президент ще донесе предложение на Сърбия, или ще каже, че Белград и Прищина би трябвало да реализират контракт, а Европейски Съюз единствено посредничи.
През последните дни медиите оповестяват, че формален Париж не е срещу вероятната обмяна на територия или смяната в линията на демаркация, в случай че Белград и Прищина се спогодят за това и договорът бъде признат от всички в района, макар че Берлин се опасява, че в този случай „ Кутията на Пандора “ на национализма може да бъде отворена още веднъж.
Друга значима тематика, която ще бъде в центъра на вниманието, е европейската интеграция, поради обстоятелството, че Макрон няколко пъти е правил песимистични изказвания по отношение на разширението, т.е. няколко пъти е казвал, че няма да има такова, до момента в който Съюзът не бъде реформиран.
Според анализатори Макрон е оставил настрани политиката на разширение, само че ще поддържа политиката на промени на Белград и европейския път на Сърбия.
Според новините от Елисейския замък, френският президент отива в Сърбия с обръщение, че Белград има място в Европейски Съюз и че Франция поддържа европейската интеграция на страната, както и че процесът на разширение и вътрешните промени в Европейски Съюз би трябвало да вървят редом.
Предполага се, че Макрон ще донесе в Белград обръщение, че Франция желае да възобнови наличието си в Сърбия и района, както и френско-сръбското другарство.
Това удостовери и посланикът на Франция в Белград Федерик Мондолони, който сподели, че визитата на Макрон демонстрира новия интерес на страната към Западните Балкани и желанието да се даде нов подтик на двустранните връзки със Сърбия като първи сътрудник в района.
Част от този тласък са към 20-те съглашения, които ще бъдат подписани в Белград, които най-много засягат стопанската система, само че и въоръженията и военната техника, културата...
Макрон отива в Сърбия освен с политически съветници, само че и с делегация от бизнесмени, а с изключение на съживяването на политическия разговор се чака и възкръсване на икономическите връзки сред двете страни, откакто от 2013 година стокообмена сред страните нараства със 7% годишно.
В този смисъл, съгласно анализатори, може да се чака конкретизация по отношение на плана за метрото, както и с новите вложения на Франция в сръбската инфраструктура, енергетика и други области.
Очаква се визитата на френския водач да ускори страстите, които към този момент съществуват сред двата народа, което ще се отрази изключително в посрещането на Калемегдан и плануваното послание на двамата държавници.
Предвижда се Макрон да дойде на летище „ Никола Тесла “ в Белград към 16 часа българско време, след което той и Вучич би трябвало да открият табелата, с която ще се означи началото на процеса на рационализация на аеропорта, който към този момент се управлява от френската компания „ Ванси “.
Предвижда се празнично посрещане пред Двореца на Сърбия.
Двамата президенти първо ще приказват на четири очи, а след това ще има среща с делегации.
В първия ден от визитата Вучич и Макрон ще положат венци при Мемориала-костница и паметника на отбранителните сили на Белград и ще посетят паметника на Милунка Савич, най-известната жена от Първата международна война, която е джентълмен и на френския медал на Почетния легион.
Според медиите Макрон персонално е изискал да се поклони на Сена Милунка Савич.
След това ще бъдат положени венци на Паметника на благодарността към Франция на Калемегдан, а двамата президенти ще имат обръщения към събраните жители и се чака там да се съберат хиляди.
Макрон ще прекара нощта в Белград и ще бъде посетител на частна вечеря, която президентът Вучич провежда в един от държавните обекти.
Вторият ден от визитата се провежда от посолството на Франция в Сърбия, а Макрон евентуално ще посети улица Кнез Михайлова, ще беседва с представители на районния юношески център и ще се срещне със сръбски актьори.
Посещението на Макрон в Белград ще бъде отразено от огромен брой локални, районни и френски медии - 700 са упълномощени.
Френският президент ще бъде охраняван от 4 хиляди членове на спецчастите в Белград, а ограниченията за сигурност ще са на най-високо равнище, както и постоянно по време на визитите на висши задгранични държавници.
Макрон трябваше да посети Сърбия предходната година през декември, само че това посещаване беше отсрочено заради митинга на " Жълтите жилетки " във Франция.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР