Белград. Компанията Jugoimport SDPR ще завърши монтажа на първата батарея

...
Белград. Компанията Jugoimport SDPR ще завърши монтажа на първата батарея
Коментари Харесай

Beta : Сърбия продаде самоходни гаубици на Кипър, монтажът им завършва през август

Белград. Компанията Jugoimport SDPR ще приключи монтажа на първата батарея от шест самоходни гаубици Nora B-52 за въоръжените сили на Кипър през август, като това е първият случай на експорт на сръбска военна продукция в страна-членка на Европейския съюз, предава организация Beta .
Сръбската медия цитира порталът balkansec.net, който твърди, че в Кипър ще бъдат доставени общо 24 гаубици Nora B-52 диаметър 155 мм дружно с осем бронирани машини „ Милош “, предопределени за артилерийско разузнаване, наблюдаване и командване (по две машини за всяка батарея).
Кипър ще стане и първата непозната страна, която употребява сръбската бронетанкова техника „ Милош “.
„ Източникът сподели, че става въпрос за договорка, която е на стойност към 50 млн. евро в размер, който е един от най-големите контракти за експорт на бойни системи, подписани от сръбската военна промишленост. Кипър по този метод ще бъде подравнен със Съюза на Мианмар във връзка с броя на тези гаубици, който до момента е бил най-големият единствен консуматор на Nora B-52 с 24 оръдия “, се споделя в портала.
Добавя се, че това е единствено продължение на изноза на артилерийски оръдия от Сърбия за Кипър, защото през 1978 година Гърция е закупила за потребностите на островната страна от някогашна Югославия 24 многостволни ракети „ Пламък “, до момента в който през 1984 година Никозия непосредствено е уговорила набавката на 72 гаубици M-56, диаметър 105 мм.
Порталът напомня, че произходът на плана Nora B-52 датира от 80-те години на XX век, когато е почнало създаването на гаубиците от тогавашния Военно-технически институт в Белград и че след войните в някогашна Югославия първият задграничен покупател е бил Съюзът на Мианмар.
През 2002 година тази страна подписва контракт за закупуването на 24 оръжия, въведени във въоръжение през последното десетилетие, започвайки от 2006 година
След това Кения поръчва една батарея от шест гаубици, а в интервала от 2013 до 2016 година Бангладеш купува дивизион от 18 Nora-B52.
Досега е направена една батерия от шест гаубици за сръбските въоръжени сили, която тази година беше въведена във въоръжението на Смесената артилерийска бригада в Ниш.
Nora B-52 е самоходна артилерийска гаубица с диаметър 155 мм и има обхват 41 км. Тя разполага с екипаж от пет члена. Оръдието има скорост на стрелбата от четири снаряда в минута, употребявайки автоматизирано зареждащо устройство.

Превод и редакция: Иван Христов

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР