Белград/Киев. Украинският посланик в Киев Олександър Александрович въвлече Киев и

...
Белград/Киев. Украинският посланик в Киев Олександър Александрович въвлече Киев и
Коментари Харесай

Белград и Киев във вихъра на дипломатически скандал

Белград/Киев. Украинският дипломат в Киев Олександър Александрович въвлече Киев и Белград в дипломатически скандал с остра изразителност и взаимни обвинявания, които не останаха незабелязани от Москва.
На 1 ноември електронната медия Balkan Insight разгласява изявление на Александрович, в което украинският посланик подчертава върху ролята на Руската федерация на Балканския полуостров. Съгласно думите на Александрович, Москва употребява Сърбия за разпалване на война на Балканския полуостров. „ Русия образова сръбски наемници, които избиват украинци, употребява сръбските екстремисти в подготовката на държавен прелом в Черна Гора и подклажда сепаратизма в Република Сръбска. Тя употребява сръбския фактор, с цел да дестабилизира Македония. Играе и огромна роля за несъгласията сред косовските сърби и косовските албанци. Освен това Русия продава самолети на Сърбия, с цел да сътвори напрежение в връзките й с Хърватия ", съобщи Александрович пред медията. Украинският посланик не спести и мнението си, че крайната цел на Москва е да унищожи Европа. И освен - Александрович изрази отчаяние от това, че управляващите в Белград не подхващат никакви ограничения, с цел да прекратят присъединяване на свои жители във военните дейности в Източна Украйна.
Реакцията на Министерството на външните работи в Белград не закъсня – от ведомството упрекнаха дипломата на Киев в опит да навреди на другарските връзки сред Москва и Белград и увериха, че няма да остават без отговор дейностите. Броени дни по-късно Киев изтегли за съвещания посланика си от Сърбия.
В отговор Белград също отзовава ръководителя на сръбската задача в Украйна Раде Булатович. Медиите цитират публично известие на Министерство на външните работи в Белград, в което се споделя, че Сърбия няма да разреши да търпи вреди в връзки, които не я засягат директно. От текста излиза наяве, че първият посланик на Белград Ивица Дачич е взел решението за евакуиране на Булатович от Киев, с цел да разиска с него „ по-нататъшните ограничения “ в разярилата се рецесия в двустранните връзки сред Сърбия и Украйна.
От външнополитическото ведомство в Белград припомниха, че Сърбия неведнъж е изразявала поддръжката си за териториалната целокупност на Украйна, което се е удостоверило и по време на председателството на Сърбия в Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). „ Сърбия е подхванала редица съответни ограничения за гонене на сръбските жители, воюващи в чужбина, в това число Украйна, с което показва ангажираността си към своите интернационалните правни отговорности “, показаха от ведомството. В същото време управляващите в Сърбия са наясно, че украински наемници са взели участие в закононарушения, осъществени от хърватските сили против сърбите в Хърватия, които „ Украйна, за разлика от Сърбия, в никакъв случай не е осъждала “, се споделя още в изказването. От външното министерство въпреки всичко отбелязваха, че Сърбия остава привързана към установяването на положителни връзки с Украйна на правилата на взаимно почитание.
На собствен ред реагира и министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин. В известие, оповестено в обществената мрежа „ Туитър “, първият посланик на Киев увери, че Украйна ще се обърне към европейските сътрудници по отношение на присъединяване на сръбски наемници във въоръжения спор в Донбас на страната на следените от Русия сили.
С Александрович са разисквани „ проблемите със сръбските наемници и противозаконните контакти с окупирания Крим “, означи Климкин. Но „ по този въпрос ще се обърнем също и към нашите европейски другари “, увери украинският външен министър.

Възникналата рецесия в двустранните връзки сред Белград и Киев не остана отвън полезрението на Москва и съветските медии .
„ Белград напомни на Киев военните закононарушения на украинските терористи в някогашна Югославия “, написа електронното издание „ Московский комсомолец " във връзка разрива сред Сърбия и Украйна, провокиран с изказванията на дипломат Олександър Александрович за ролята на Русия на Балканите и за присъединяване на сръбски наемници в боевете в Донбас.
Според редакцията „ е в ход разгарянето на величествен дипломатически скандал сред двете страни, като мотивът за това съгласно Киев са топлите връзки на Сърбия с Русия и наличието на сръбски доброволци в състава на проруските военни обединения в Донбас ".
Сърбия напомни на Украйна присъединяване на украински наемници във войната в някогашна Югославия на страната на хърватите, написа на собствен съветското издание „ Военное обозрение " .
Изданието цитира изказването на сръбския министър на външните работи на Сърбия, Ивица Дачич, в което се споделя, че „ Сърбия почита териториалната целокупност на Украйна, както го е доказвала неведнъж, включително и по време на председателството на ОССЕ. Но нас ни е добре известно и присъединяване на украинските наемници в закононарушенията, които са правили хърватските сили по отношение на сръбското население в Хърватия. До момента Украйна не е осъдила тези закононарушения “.

Сръбските медии не подминаха мненията на сътрудниците си от Руската федерация.
Руските медии дефинират изказванията на посланика на Украйна за антируски и русофобски, написа белградското електронно издание Srbija Danas .
Изданието се базира на мненията в съветската преса на дипломатическата рецесия, настъпила сред двете страни във връзка изказванията на украинския дипломат Александър Александрович за ролята на Русия на Балканите и за присъединяване на сръбски наемници в боевете в Донбас.
Според Srbija Danas съветските издания означават голямото отвращение на сръбската общност против обвиняванията на украинската страна.
В-92 на собствен ред обръща внимание, че съгласно съветската държавна организация ТАСС точно украинският дипломат е провокирал дипломатическия скандал.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР