Белград. Истината за предполагаема шпионска афера с главни актьори бивш

...
Белград. Истината за предполагаема шпионска афера с главни актьори бивш
Коментари Харесай

„Вечерне новости“ : Руски агент обвинен, че вербува сръбски държавен служител; българска следа в аферата

Белград. Истината за хипотетична шпионска спекулация с основни артисти някогашен заместник-военно аташе на Русия, упълномощен в Белград и хипотетичен върховен държавен чиновник ще бъде в центъра на задълбочено следствие на службите за сигурност в Сърбия. Президентът Александър Вучич подреди на Агенцията за военна сигурност да проверява целия случай, а също така по този мотив ще се организира съвещание на Съвета за национална сигурност на западната ни съседка, написа белградският всекидневник „ Вечерне новости “ .
В центъра на новия шпионски трилър е видео, оповестено на Jutjub, което записва среща сред полковник Георги Викторович Клебан и неназован „ сръбски чиновник “ - сякаш съветска връзка в Сърбия, на паркинг в Земун. Видеото демонстрира сърдечната среща на двамата мъже, другарските им обятия и предаването на торба, съдържаща плик с пари.
Видеоклипът в неговия профил в туитър беше качен и споделен от българския самостоятелен публицист и откривател Христо Грозев, който разкри самоличността на руснаците от видеото, само че и предложи своя лична версия на събитието. Според мненията му полковник Клебан е член на ГРУ - съветската военна разследваща работа, формалната му резиденция в Москва е Централната военна академия, до момента в който брачната половинка му е докладвана на адреса на щаба на „ Специалните сили “. Той сложи тази информация в подтекста на дейностите на ГРУ в района и работата в мрежа с локални сътрудници.
Агенцията за сигурност и разузнаване (БИА) удостовери достоверността на записа и самоличността на съветския шпионин Клебан.
„ Записът несъмнено е достоверен и в него недвусмислено участва съветският шпионин Георги Клебан “, съобщи началникът на Аналитическия отдел на БИА Реля Желски. Той уточни, че службата работи по ясни заповеди, получени от президента на Сърбия.
Самоличността на хипотетичния корумпиран почитан чиновник, чийто външен тип във видеото е размит, е най-голямата неопределеност в тази ситуация. Според „ Новости “ евентуално не става въпрос за почитан офицер, както се твърдеше в началото, или даже за държавен чиновник. Дори има признаци, че контактът на Клебан е единствено първият човек на скромна проруска асоциация, оперираща в Сърбия. През деня се появи информация, че фрагментите са на две години и че записаният сърбин е граждански, който дава служебна информация на руснаците против възнаграждение.
„ Работи се интензивно, с цел да се открие самоличността на другия човек в записа. Задачата на Агенцията за военна сигурност (ВБА), както и на всички други служби за сигурност, в това число Агенцията за сигурност и информация, е да подсигуряват, че цялата съответна информация е предоставена до държавната среща на върха “ - оповестиха от централата на БИА.
Информацията за вероятния съветски шпионаж провокира паника в бранша на държавната сигурност. Според изданието държавното управление е приело доста съществено информацията, която изтече в обществото за хипотетичното рекрутиране на държавни чиновници от съветски сътрудници.
Премиерът Ана Брнабич изрази опасението си, че това е сериозен проблем. Тя удостовери, че е разискала случая с президента Вучич и че той е издал заповед на БИА да проверява всички изказвания.
„ Ако се откри, че оповестената информация е вярна, това ще сътвори проблем, който всички ще би трябвало да одобряват съществено “, съобщи министър-председателят.
Фактът, че министърът на защитата Александър Вулин напусна Скупщината незабавно и без пояснения, където участва на дебата за бюджета, е доказателство за обстановката, която доближава до алената линия.
„ През последните 24 часа имах няколко полемики с ръководителя на ВБА военачалник Джуро Йованич и с президента Вучич. Ситуацията е сериозна и скоро чакам повече информация “, сподели Вулин и добави, че има вяра, че зад завесата се крие опитът да се дистанцира Сърбия от политиката на военния неутралитет.
Първоначалната информация от следствието демонстрира, че фрагментите са направени посредством оперативната работа на една от задграничните разследващи служби, която покривала контактите на полковник Клебан. Има и индикации, че клипът е пуснат от разследващите служби на Румъния, написа „ Новости “.

Българин потвърждава съветската връзка
Както написа белградският всекидневник, българският публицист Христо Грозев, който удостовери шпионската спекулация, „ се смята за одобрен откривател на заканите за сигурността, зад които стои Русия. В неговата биография написа, че от 2015 години написа за самостоятелната изследователска мрежа Belingcat. Той удостовери репутацията си посредством доказване на връзката на двама съветски офицери със свалянето на малайзийския Boeing 777 над Украйна през 2014 година, хипотетичното присъединяване на ГРУ в събития в Черна гора през 2016 година, както и в тази ситуация с отравянето на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал. Грозев има бакалавърска степен от американски университет в България, живее във Виена и ръководи радиостанции в Холандия и Украйна.



Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР