Белград. Главната роля в нахлуването на група демонстранти в сградата

...
Белград. Главната роля в нахлуването на група демонстранти в сградата
Коментари Харесай

„Вечерне новости“ : Божко Обрадович излезе начело на протестите в Белград

Белград. Главната роля в нахлуването на група стачкуващи в постройката на сръбската държавна телевизия РТС, както и на митингите пред президентството в неделя, изигра водачът на партия „ Двери “ Божко Обрадович, поради което в обществеността се приказва, че по този метод той се е наложил като водач на демонстрациите против Вучич, написа електронното издание на белградския всекидневник „ Вечерне новости “ .
Лидерите на опозиционният блок „ Съюз за Сърбия “ (СзС), макар че от месеци вземат участие в митингите „ Един от пет милиона “, не бяха на напред във времето до предишния уикенд. Твърдеше се, че това е цивилен митинг. Въпреки това през почивните дни те поеха диригентската палка, а основната роля изигра Обрадович.
Боян Клачар, изпълнителен шеф на неправителствената организация CeSID, споделя, че без значение от това кой е формалният уредник, вижда основната роля на СзС през цялото време.
„ Това, което се промени в събота е, че водачите на СзС станаха по-видими от преди. Обрадович се появи като най-силният и способен да поеме самодейността. Въпросът е, дали това се е случило по негова самодейност, или в СзС са решили, че той, като десничар, е по-подходящ да застане отпред в този миг. Дилемата не е за какво Обрадович излезе на първи проект, а за какво тези, които се афишират за различен тип митинг, се отдръпнаха и оставиха празно пространство “, съобщи специалистът.
Лидерът на „ Сръбската Демократическа партия “ (СДП) Зоран Лутовац счита, че Обрадович се е трансформирал в основен уредник на митингите. Той съобщи пред телевизия N1:
„ Ако Обрадович е бил първият, който е влезнал там, обикновено е той да ги призове да се отдръпват. Той може да управлява най-недоволните и склонни към екстремизъм и може да въздейства най-вече на тях, само че решенията към това кой каква роля ще има се взимат в Съюза “.
Един от водачите на СзС Драган Джилас сподели един ден след нахлуването в РТС, че то не е планувано или в съгласие на равнище „ Съюз за Сърбия “. По неговите думи, болшинството от протестиращите са били на улица Таковска и въобще не са разбрали какво се случва.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР