Белград е централната точка, където се свързват всички големи кризи

...
Белград е централната точка, където се свързват всички големи кризи
Коментари Харесай

Сърджан Шушница: Сърбия е част от неофашисткия интернационал

Белград е централната точка, където се свързват всички огромни рецесии в сигурността и политиката на Балканите. Сърбия се въоръжи като страна и се радикализира, русифицира и милитаризира като общество. Страната не е прекъснала своите дълбоки връзки и съдействие с Русия, нито в миналото ще го направи, и е в положение да се възползва от удобна геополитическа констелация, в която Москва би била в положение да поддържа бъдещи пансръбски сепаратистки и даже въоръжени случки в районът, като част от неофашистки интернационал.


Това сподели Сърджан Шушница, юрист, културолог и журналист от Баня Лука в изявление за " The Geopost ".

" Сърбия сполучливо събира европейски десни партии и придвижвания от Урал до Атлантика и е добре позиционирана в този неофашистки интернационал - той е държавен план, в който се влага ", сподели Шушница.

По отношение на основаването на Асоциацията на сръбските общини, публицистът съобщи, че " Косово има обвързване да сътвори асоциация и сигурно ще го направи писмен знак по писмен знак и в духа на брюкселските съглашения и косовските закони, само че не съгласно желанията на Белград ".

" Косовското държавно управление основателно повдига два въпроса, свързани с асоциирането на общини със сръбско болшинство. Първо, за какво единствено сърбите би трябвало да имат право на сдружаване? ", запита той.

" Вторият въпрос е за какво и албанците, и бошняците в Сърбия не би трябвало да имат същото право на същото равнище на групово политическо посланичество и посланичество посредством „ общности “, което Белград търси за косовските сърби? Защо квотите да не са наложителни в сръбския парламент за избор на избран брой представители на албанци, бошняци и други малцинства? Няма такива, нито ще има ", съобщи публицистът.

По думите му Белград не търси асоциация поради благосъстоянието на косовските сърби, а с цел да ползва своята токсична проруска и пансръбска политика в района. " Ако Белград се интересуваше от косовските сърби, щеше да им разреши да се спогодят с държавното управление в Прищина ".

" Моето обръщение към косоварите, албанците и сърбите, в случай че сте съгласни с образуването на асоциация, която би била даже малко повече от това, което е несъмнено в Брюкселското съглашение (уставна неправителствена организация без първични правни пълномощия и определения), вие можете незабавно да си съберете багажа и да се преместите в Западна Европа, тъй като поколенията на вашите деца няма да имат нито страна, нито политическа среда, в която да прогресират и да изградят демократично, свободно и проспериращо общество. Ако не вярвате, вижте Босна и Херцеговина, а след няколко години и Черна гора, тъй като и там ще последва цялостна интеграция на политиката и обществото ", добави Шушница.

По отношение на политиката на Запада към Сърбия Шушница уточни, че през последните 10 години Белград е развил потенциал за изнудване, в това число посредством съветската агитация и икономическо наличие в Сърбия и Република Сръбска и поддръжката за проруския режим на Милорад Додик в неговите антиконституционни, сепаратистки и антидържавни дейности.

" Западни пратеници упорстват Косово да съобщи част от суверенитета си посредством раздута асоциация на страната Сърбия - страна, която не се е примирила с границите си и която два пъти през 20 век се опита да " реши косовския въпрос " с геноцид ", означи той.

" Западният алианс е наясно, че Сърбия и пансръбският шовинизъм имат потенциала, ресурсите, фанатизма и волята да показват мощ и даже да разпалят дребен или по-голям въоръжен спор на Балканите, в случай че се реши, че е в техен интерес или в случай че се усети че моментът е в този момент или в никакъв случай. В тази комплицирана световна обстановка Западът се нуждае от постоянни Балкани и е наясно, че Сърбия няма да се трансформира за една нощ в демократична страна, чиято външна политика и ценностни ориентации са в сходство с полезностите на западното свободно и демократично общество ", разяснява публицистът, като посочи:

" Русия, благодарение на радикализираните Сърбия и Република Сръбска, в действителност може елементарно да възпламени нов фронт в Европа. Има възможност в края на 2024 година и началото на 2025 година да се основат условия за съвършена политическа стихия, която да благоприятства експлоадирането на спор на Балканите. Краткотрайните недостатъци на съветската войска и страна в Украйна в действителност помрачиха проектите и упованията на Белград, само че това не ги отклони от трите стратегически цели на Сърбия в района, а точно – приетата самостоятелна страна Република Сръбска, в началото в Босна, като съюз от страни, по-късно самостоятелна. Идентичностно и политическо послушание на Черна гора посредством църквата, медиите и марионетните политически партии и пан-сърбизацията на черногорците. И трето, в случай че не може да бъде разграничено незабавно, тогава надзор над Косово посредством законно основаните така наречен " Общност на сръбските общини ", чието държавно създаване ще върви в посока или на заличаване на страната Косово от вътрешната страна, или на разединение ".

Според Шушнца Сръбската черква е последната светиня от някогашна Югославия под контрола на Сърбия и тя извършва три съществени функции в по този начин наречения " Сръбски свят ", от които първата е идеологическа и асимилаторска.

" Църквата е най-силният мотор на концепцията за велика Сърбия и пансръбския шовинизъм и платформата, посредством която стартира сърбизацията на босненските, херцеговинските и черногорските православни през 19 век, а през днешния ден асимилацията на черногорците в сърби и сърбо-черногорци, както и бруталната кражба и имитация на история, културно-историческо и религиозно завещание.

На второ място, тя е държавна черква и служи както като платформа за разузнаване и сигурност, като контрабандна и незаконна мрежа, подобаваща за заобикаляне на апаратите за сигурност на прилежащите страни, като източник на финансиране за политически подставени лица и сръбски екстремистки групи в прилежащи страни. Третата роля е тази на виктимизацията, като църквата поема монопола върху сръбските жертви, гробове и кости, всички и на всички места, с цел да показа сърбите като най-застрашения народ на Балканите и така наречен " въпрос “ като забранен. Държавата Сърбия в никакъв случай няма да се откаже от такава черква като собствен инструмент. Никога! ", безапелационен е Шушнеца.

В своя коментар за американските наказания против ръководителя на Агенцията за сигурност и информация (БИА) Александър Вулин, Шушница означи, че той последният е " велможа шут и играчка на режима на Вучич, само че това не го прави по-малко рисков ".

" Дори подобен, какъвто е, той към момента е значима част от формален Белград, която радикализира Сърбия и директно заплашва мира в района. Санкциите против Вулин са директно свързани с Косово и неотдавнашното принуждение, режисирано от сръбските структури за сигурност и съветските служби на север. Те са индиректно свързани с проруския дневен ред, който Белград организира в района дружно с режима на Милорад Додик ", заключи Шушница. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР