Белград. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е на

...
Белград. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е на
Коментари Харесай

В Белград посрещнаха Владимир Путин „като Бог“

Белград. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е на еднодневно посещаване в Белград. Визитата на водача на Кремъл в Сърбия – четвъртата му в западната ни съседка и първата от ноември 2014 година насам – може и да е къса, само че е от значително политическо значение. Пристигането на водача на Кремъл провокира голям интерес и бе възприето като историческо събитие, което отразяват 700 публицисти от общо 160 медии от целия свят.
Усърдните мерки за визитата на съветския президент в Белград дадоха учредения на редица средства за всеобща информация да заговорят за посрещането на Путин „ като Бог “ и „ суперзвезда “. Белград е декориран с съветски знамена, голям брой поданици окачиха на балконите си флагове и портрети на президента на Русия. Една от основните забележителности на Белград – фонтанът на площад „ Славия “ – бе украсена в цветовете на съветското знаме в чест на визитата. „ В чест на визитата на президента на Руската Федерация Владимир Путин фонтанът на Славия е в цветовете на съветското и сръбското флагове “, написа на своята страница във „ Facebook “ заместник-кметът на Белград Горан Весич.

Президентът на Сърбия Александър Вучич приготви и специфичен подарък за височайшия си посетител - дребна югославска (шарпланинска) овчарска. При последното му посещаване в София през 2010 година Путин получи от премиера Бойко Борисов Българско овчарско куче.

Жителите на сръбското село Путиново (в южната част на страната, на 15 км от Медведжа) се надяват, че в хода на визитата си в Белград президентът на Русия Владимир Путин ще отдели време, с цел да им отиде на посетители. „ Наоколо всичко е под един метър сняг, само че ние изчистихме пътя, нашето кафене (малък ресторант) „ Крим “ е готово да нагости височайшия посетител, нашата фирмена ракия „ Путиновка “ също е подготвена. Добре пристигнал “, описа един от жителите на селото.

Путин е предстоящ с неспокойствие и отвън рамките на Сърбия. В знак на признателност за безкористната помощ и покровителство за отбрана на държавните и националните ползи на Сърбия към президента на Руската федерация Владимир Путин, жителите в Северно Косово издигнаха съветски флагове и плакати, символизиращи " сърдечното другарство " сред водача на Кремъл и сръбския президент Александър Вучич. Пешеходната зона в северната част Косовска Митровица е украсена със знамената на Руската федерация, а трикольорите се виждат и в непосредствена непосредственост до основния мост на Ибър, който разделя града.
Подобен " фон " се вижда и в общините Звечан, Лепосавич и Зубин Поток, където на билбордове са изписани известия на съветски „ Благодаря ” и „ Ние сме братя. Бог е с нас ".
Освен това огромен брой жители от Косово ще пътуват до Белград, с цел да участват на приема и персонално да поздравят първия човек от Руската федерация.
По-късно медии цитираха поданици на Лепосавич в Митровски окръг, Косово, които разкриха, че бойци на КФОР са „ унищожили “ билбордовете с лика на президента на Руската федерация, сложени във връзка еднодневното му посещаване в Сърбия.

Сигурността на президента на Руската федерация при визитата му в Сърбия ще бъде обезпечена от внушителните седем хиляди полицейски чиновници. Според непотвърдени данни в Сърбия по-рано са пристигнали 250 съветски експерти по сигурността, натоварени със задачата да ревизират храната, климата и маршрута, по който ще се движи водачът на Кремъл. Задействана е даже и сръбската войска.
Улиците, по които ще се движи Путин, са затворени, всички полети бяха спрени до идването му, съветски и сръбски снайперисти са ситуирани на покривите на постройките, а жители, живеещи наоколо до Президентството в Белград, са инструктирани да затворят прозорците си и да пернат завесите си.

Путин идва в Белград за подписването на над 20 контракта и съглашения в разнообразни области. Най-важните документи засягат бранша на енергетиката, само че и тези, които се отнасят до инфраструктурата. Ще бъдат подписани още съглашения в региона на защитата, науката, нововъведенията, обществената отбрана, туризма и търговията. Всички те би трябвало да допринесат в къс период за възстановяване на енергийната сигурност на западната ни съседка, модернизацията на железопътната мрежа, обменът сред научните институции и увеличение на комерсиалния продан.
Посещението на съветският президент ще протече по следния метод (часовете са за българско време):
13:45 – Официално посрещане в Двореца на Сърбия;
14:05 – Среща сред Вучич и Путин в стеснен формат;
15:05 – Пленарна среща сред делегациите на Сърбия и Русия;
16:00 – Церемония, на която ще бъдат подписани двустранни документи в наличието на двамата държавни глави;
16:15 – Путин ще връчи на Вучич Ордена на Александър Невски;
16:20 – Изявления на президентите;
19:15 – 19:45 – Двамата ще посетят храма „ Свети Сава “.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР