Белгийското контраразузнаване разследва 554 случая на съмнения за руско политическо

...
Белгийското контраразузнаване разследва 554 случая на съмнения за руско политическо
Коментари Харесай

Белгия разследва 554 случая за руска намеса в страната в последните години

Белгийското контраразузнаване проверява 554 случая на подозрения за съветско политическо въздействие от 2014 година насам, оповестиха локални медии. Отбелязва се, че задачата на Русия е да се намесва в работата на институциите на Европейски Съюз, както и в политическия живот на Белгия, с поддръжка за крайнодесни партии.

Уточнява се, че въпреки да има ясни доказателства за опити за интервенция, не са открити данни, че Кремъл финансира непрекъснато белгийски партии.  Медиите се базират на данни от отчет на Съединени американски щати, съгласно които съветската страна работи в Брюксел посредством разнообразни фондации и организации, с цел да поддържа " другарски настроени " политици, склонни да пазят съветските ползи и по този начин да се опита да отслаби европейските демокрации. Допълва се, че белгийските служби следят деликатно това събитие, изключително по време на избори.

Отчита се, че белгийските служби наблюдават и за други закани от външно въздействие , в това число от Китай, Мароко и Катар. По-рано този месец следствие за въздействието на Мароко и Катар докара до задържането на няколко сегашни и някогашни представители и чиновници на Европейския парламент, измежду които и отстранената от зам.-председателското място на институцията Ева Кайли.

През април Белгия изгони 21 съветски представители , а институциите на Европейски Съюз - 19 чиновници на съветското непрекъснато посланичество в Брюксел, като мярка в отговор на подхванатата от Русия война против Украйна. Сред изгонените бе генералният консул на Русия в Антверпен Георги Кузнецов, с който един от ръководителите на партията " Вламс беланг " Филип Девинтер се бе снимал. Под фотографията в Туитър, направена в навечерието на войната, Девинтер бе написал, че " Русия не е зложелател, а съдружник ", както и че " дезинформацията против Путин и Русия не оказва помощ ". По-рано тази есен медиите в Белгия регистрираха, че във Фландрия крайнодясната партията " Вламс беланг " към този момент е първа политическа мощ.

Пред местни медии предходната пролет някогашен чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) съобщи, че в Белгия непрекъснато работят сред 50 и 100 съветски разузнавачи .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР