Белгийският завод за производство на батерии може да бъде разположен

...
Белгийският завод за производство на батерии може да бъде разположен
Коментари Харесай

Строежът на нов завод в Гюргево буди безпокойство у русенци

Белгийският цех за произвеждане на акумулатори може да бъде ситуиран на площадката на тогавашния " Верахим " - обвързван с обгазяванията с хлор над Русе

Напрежение се заражда в Русе и Сливо поле поради бъдеща инвестиция на белгийска компания в прилежащия град румънски град Гюргево. Тя е на стойност 300 млн. евро за създаване на цех за произвеждане на акумулатори за електрически коли и фабрика за преработване на акумулатори, написа.

Окръжният съвет на Гюргево и Avesta Battery&Energy Engineering са подписали протокол за съдействие, който ще обезпечи инвестиция на стойност 300 млн. евро и ще сътвори към 2000 работни места в румънския град. Заводът ще бъде ситуиран върху терен от 1000 декара, като допустима локация се спряга площадката на тогавашния цех " Верахим " – място, обвързвано с обгазяванията на Русе с хлор през 80-те години на предишния век, сочи депутатът от " Демократична България " Иван Белчев.

Avesta Battery&Energy Engineering е сдружение, което желае да построи цех за произвеждане на акумулатори за автомобилната промишленост, в това число и фабрика за преработване на остарели акумулатори.

Заради близостта до границата с България, жителите на общините Русе и Сливо поле са обезпокоени капиталовото желание в Румъния да не провокира трансгранично замърсяване на въздуха и водата. Причината е употребяваните токсични и нездравословни детайли при литиево-йонните акумулатори - литий и кобалт, както и методите за преработване посредством разтопяването им в пещи при високи температури или посредством химически процеси, е пояснил националният представител. Той е изискал от външното ни министерство да изпрати питане до румънските управляващи за капиталовото желание на Avesta Battery&Energy Engineering по отношение на евентуалните му екологични вреди и опция за трансгранично замърсяване.

Министър Николай Милков е дал отговор, че е инициирал диалог с ръководителя на Окръжния съвет на Гюргево.

" Последният удостовери, че фактически е налице сходно капиталово желание, само че към момента няма действителни действия по неговата реализация, като се изключи че е избран терен. Предстои въпросната компания да внесе публично искане за инвестицията с съответни механически параметри, след което ще се извърши и съответната оценка за влияние на инвестицията върху околната среда, според румънското законодателство и процедури ", написа в отговора си Милков.

Към момента към момента няма оценка за влияние върху околната среда.

Министърът припомня, че Конвенцията на ИКЕ/ООН за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст (Espoo Convention), по която и България и Румъния са страни, планува процедура, съгласно която румънската страна ще би трябвало да изпрати публична нотификация до българската страна с техническите параметри и уточнения по този план.

Българската страна на собствен ред би следвало да изпрати свои възможни мнения или възражения, в случай че има такива.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР