Белгийският вицепремиер Дидие Рейндерс, предложен за еврокомисар по правосъдието, е

...
Белгийският вицепремиер Дидие Рейндерс, предложен за еврокомисар по правосъдието, е
Коментари Харесай

Белгийски вицепремиер и бъдещ еврокомисар по правосъдието е разследван за корупция

Белгийският вицепремиер Дидие Рейндерс, препоръчан за еврокомисар по правораздаването, е разследван за корупция, осведомят локални медии.

Отбелязва се, че следствието е по сигнал на някогашен чиновник на контраразузнаването. Според представител на Рейндерс подателят на сигнала е прочут със устрема си да злепостави вицепремиера.

Според подадения сигнал Рейндерс и негов доближен взели участие в разпределяне на подкупи, пране на пари и продажба на предмети със съмнителна стойност на повишени цени.

Посочен е казусът с построяването на белгийското посолство в Киншаса, където се твърди, че спечелилият поръчката за градеж е дал рушвет, с цел да бъде определен. Бившият шпионин твърди, че са били получавани подкупи също от търговци на оръжие и от един от претендентите в президентските избори в ДР Конго. Отбелязват се също съмнителни прехвърляния на недвижима благосъстоятелност през кухи компании. Медиите прецизират, че следва прокуратурата да реши дали да предяви обвинявания на вицепремиера и министър на външните работи и на защитата.

По-рано тази седмица Рейндерс бе препоръчан от новоизбрания ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за еврокомисаря, който отсега нататък да изготвя годишни отчети за върховенството на закона в Европейски Съюз, напомня Българска телеграфна агенция. Рейндерс, както и всички останали претенденти за еврокомисари, ще бъде подложен през октомври на изпит пред евродепутатите. Съмнения като изнесените през днешния ден в медиите се чака да провокират въпроси от страна на Европейския парламент. Европейски издания означават, че в листата на препоръчаните за нови еврокомисари има и други претенденти, против които се водят следствия, по тази причина назовават бъдещата комисия " на презумпцията за непорочност ".

Френският претендент за еврокомисар Силви Гулар е проверявана по обвинявания, че като евродепутат е отклонила средства за заплащането на вътрешнополитическа активност. Румънският претендент Рована Плумб е разследвана за съпричастие в незаконна договорка с недвижими парцели.

Полякът Януш Войчеховски е разследван от европейската работа за битка с измамите със средства от Европейски Съюз (ОЛАФ). Той е подозиран, че е злоупотребил като евродепутат в продължение на 10 години със средства за пътни разноски. Самата Фон дер Лайен е разследвана в Германия и се чака през декември да бъде разпитана за сключването на контракти от министерството на защитата, което до юли ръководеше, с външни консултанти, на повишени цени и без справедливи основания
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР