Белгийският милиардер Албер Фрер, чиито инвестиции оформиха едни от най-големите

...
Белгийският милиардер Албер Фрер, чиито инвестиции оформиха едни от най-големите
Коментари Харесай

Европа изгуби един от легендарните си инвеститори

Белгийският милиардер Албер Фрер, чиито вложения оформиха едни от най-големите компании в Европа за повече от половин век, умря на 92-годишна възраст, оповестяват от компанията му Groupe Bruxelles Lambert.

Фрер стана най-богатият човек в Белгия, трансформирайки фамилния козметичен бизнес в империя, разпростряла се от енергийни компании до алкохол. Той има присъединяване в петролния колос Total, производителя на цимент LafargeHolcim, производителя на спортни артикули Adidas, алкохолният колос Pernod Ricard и енергийната компания Engie, написа Bloomberg.

За да реализира всичко това, той разчита на дългогодишното си партньорство с канадското семейство Дезмаре. Заедно с тях той управлява Pargesa Holding - компания, основана в Женева, която има половината от Groupe Bruxelles Lambert - сдружението, което дава отговор за вложенията му в обществено търгувани компании.

 Почина Серж Дасо, един от водещите индустриалци на Франция
Почина един от най-богатите европейци

Реформатор, политик и медиен магнат, той бе значима фигура във френския публичен живот

През 2015 година на 89-годишна възраст Фрер се отдръпва от поста на основен изпълнителен шеф на Groupe Bruxelles и напуща управителния съвет, като в същото време се отхвърля от заместник-председателското място в Pargesa.

" Той избираше необикновени моменти, с цел да влага ", споделя пред Bloomberg Хенри Кравис, съосновател на основания в Ню Йорк капиталов колос KKR.

Фрер е медиатор при реализирането на някои от най-големите покупко-продажби във Франция, в това число сливането на Suez и държавната Gaz de France в третото най-голямо усвояване в страната по това време.

 Господарите на лукса, които печелят по $180 милиона дневно през 2018 година
Господарите на лукса, които печелят по $180 милиона дневно през 2018 година

Бернар Арно и Франсоа Пино ръководят империи и са измежду най-богатите в света

Петролна договорка

Първоначалната договорка, оповестена през февруари 2006 година, бе блокирана от политически несъгласия и възражения на акционерите и завърши повече от година след срещата сред Фрер и тогавашния френски президент Никола Саркози, съгласно френския вестник La Tribune. Комбинираното сдружение в този момент се назовава Engie.

През 80-те години на предишния век Фрер става най-големият акционер в белгийския петролен производител Petrofina, купувайки 41% от компанията. След като не съумява да придобие благосъстоятелност в тогавашната най-голяма френска петролна компания - Elf Aquitaine, при поглъщането на Petrofina, той се обръща към по-малкия противник Total. Обединените Petrofina и Total по-късно получават Elf и по този начин се основава сегашния петролен колос.

Фрер има чисти активи на стойност 5.7 милиарда $, съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg.

Размяна на дялове

Богаташът имаше навика да разменя огромни дялове в дребни компании за дребни в по-големи. През 1996 година той продава 25-процентния си дял в белгийската компания за комунални услуги Tractebel на поделение на Suez, което по-късно докара до обединение на двете компании.

" Винаги съм бил удовлетворен от вложенията, които върших с приятеля ми Албер Фрер. Съжалявам, че не го следвах повече, тъй като щях да съм доста по-богат ", споделя най-богатият европеец Бернар Арно, изпълнителен шеф на конгломерата за първокласни артикули LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР