Белгийският депутат Филип Девинтер, един от водачите на крайнодясната партия

...
Белгийският депутат Филип Девинтер, един от водачите на крайнодясната партия
Коментари Харесай

Белгийски депутат е заподозрян в шпионаж в полза на Китай

Белгийският народен представител Филип Девинтер, един от водачите на крайнодясната партия Вламс Беланг, е обвинен в шпионаж в интерес на Китай, оповестиха локални медии.
Девинтер е получавал облаги като консултант на китайско сдружение с нестопанска цел, уличено в шпионаж от белгийското контраразузнаване. Дейността е следена в продължение на пет години, а ръководителят на сдружението преди година е бил пропъден от Белгия, осведоми Българска телеграфна агенция.
Според следствието сдружението е работило под прикритието на уредник на културни събития. То се е опитвало да въздейства на процеса на взимане на решения в Белгия с установяването на връзки с локалните политически и настоятелен среди.
По искане на китайците Девинтер е имал среща с началника на федералната полиция, както и с посланика на Узбекистан. Той е пътувал неведнъж до Китай и е отседнал за пет дни в Казахстан. Всички тези действия са били финансирани от китайското сдружение, за което е открито, че е обвързвано с управляващите в Пекин.
Депутатът отхвърля да е знаел за връзката на сдружението с китайските управляващи. Случаят е предаден на прокуратурата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР