Белгийските Военноморски сили са проявили интерес да участват в доставките

...
Белгийските Военноморски сили са проявили интерес да участват в доставките
Коментари Харесай

Белгия с интерес да ни доставя минни ловци и подводно оборудване

Белгийските Военноморски сили са показали интерес да вземат участие в доставките на високотехнологичен комплекс за подводни интервенции в България, който ще се финансира с евросредства, и към обезпечаването на кораби " минни ловци " за потребностите на българския боен флот. Това заяви командирът на българските Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов след среща в сряда с командира на Военноморския съставен елемент на Въоръжените сили на Белгия контраадмирал Уим Роберехт.

Михайлов посочи, че белгийският флот преглежда плана " Модулен детайл за бързо развръщане за подводни интервенции " като сериозна опция за развиване за бъдеще. Според него присъединяване на белгийците в плана е също допустима опция за бъдещото развиване на двустранните взаимоотношения.

Проектът планува закупуване на високотехнологичен комплекс за подводни интервенции - барокамера, високотехнологично водолазно съоръжение, в това число и самостоятелни апарати. Модулният комплекс ще е портативен и ще може да бъде превозен с контейнери, като в границите на 24 часа може да бъде доставен на всички места, където е належащо в страната, обясниха преди време от Военноморски сили при включването на плана на българското Адмиралтейство в пакета от планове от голяма важност за защитата на Европейски Съюз предишния ноември. България е координатор на плана, сътрудници са Франция и Гърция, а Италия и Полша са наблюдаващи

В плана са включени и образованието на военнослужещи и създаването на високи технологии, като костюм за подводна намеса, при който всички биометрични данни на водолаза ще могат да се наблюдават и управляват отдалечено.

След срещата си с Уим Роберехт Контраадмирал Михайлов сподели още, че диалозите с сътрудника му са били забавни и от позиция на бъдещите проекти на българските Военноморски сили за придобиване на кораби " минни ловци " втора ръка и опциите, които имат белгийските военноморските сили да ги поддържат. Той добави, че чака задълбочаване на съдействието сред Военноморски сили на двете страни в областта на поддръжката на този вид кораби, а също по този начин и в подготовката на екипажите за употребата им.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР