Белгийските власти разрешиха свободната продажба на т. нар. лек канабис,

...
Белгийските власти разрешиха свободната продажба на т. нар. лек канабис,
Коментари Харесай

Белгия узакони "лекия" канабис

Белгийските управляващи позволиха свободната продажба на така наречен " лек " канабис, оповестиха локални медии. Занапред растението ще се продава свободно в будките за цигари, а не както до момента - единствено в профилирани магазини.

" Лекият " канабис съдържа канабидиол (непсихотропна съставка), както и количества на дейната съставна част тетрахидроканабинол (ТНС) под 0,2 на 100. Според поясненията ниското наличие на психотропната съставна част ТНС отстранява въздействието, водещо до зашеметяване при " елементарния " канабис.

Предвижда се " лекият " канабис да бъде предлаган в будките за цигари и облаган като тютюневите произведения с налог и данък. В последните години в Белгия се появиха профилирани магазини за " лек " канабис, само че продажбата не бе облагана с данък.

Не всички са удовлетворени от новото решение на министерството на финансите - досегашните профилирани магазини се притесняват от банкрут, а служители на реда изясняват, че инспекциите за владеене на наркотичното вещество се обезсмислят. По техни думи мирисът на " лекия " и " елементарния " канабис при пушене е идентичен, и това ще провали напъните за попречване на използването на марихуана.

По данни на организация, подкрепяна от фондацията " Крал Бодуен " с почетен ръководител кралица Матилда, узаконяването на всички типове канабис би донесло на белгийския бюджет годишно до 144 милиона евро. Организацията отбелязва, че на година бюджетът отделя над 223 милиона евро за действия, свързани с канабиса.

Белгийският бюджет би получил 144 милиона евро годишно, в случай че страната е обвързана с монополното произвеждане, разпространяване, лицензиране на продажбите и ценообразуването при предлагането на растението.

Ако Белгия позволи напълно използването, без да облекчава производството и разпространяването (по образеца на Холандия), бюджетните разноски биха намалели с 42,8 милиона евро на година. В случай, че Белгия позволи на частни сдружения да създават канабис, бюджетът би бил миропомазан със 78,4 милиона евро на година, пресмята организацията. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР