Белгийски съд отказа екстрадицията в Испания на Луис Пуиг, бивш

...
Белгийски съд отказа екстрадицията в Испания на Луис Пуиг, бивш
Коментари Харесай

Белгия отказа да екстрадира в Испания бивш член на кабинета на Каталуния

Белгийски съд отхвърли екстрадицията в Испания на Луис Пуиг , някогашен консултант на културния отдел на каталунското държавно управление , който избяга от страната в разгара на сепаратистката рецесия през 2017 година, оповестява прокуратурата на кралството, представена от ТАСС.

" Съдът реши да отхвърли желае за екстрадиция ", се споделя в известие на прокуратурата.

Испанският Върховен съд желае екстрадицията на политика по публични обвинявания, като това е първото решение на белгийските правосъдни управляващи , което е взето за каталунски политици, избягали от Испания.

Сред тях е някогашният началник на районното държавно управление Карлес Пучдемон , чието изгонване също е предстоящо от Испания.

Миналия октомври Върховният съд на Испания осъди на до 13 години затвор каталунските политици, участващи в организирането на референдума за самостоятелност. Някои от наказаните по делото бяха приети за отговорни в подбуждане към въстание .

На 1 октомври 2017 година в Каталония се организира гласоподаване за обособяване от кралството, Мадрид в началото назова този референдум нелегитимен и отхвърли да признае неговите резултати. На 27 октомври същата година Народното събрание на Каталуния утвърждава резолюция, с която се афишира самостоятелна република. В отговор управляващите на страната използваха за първи път неприлагания 155-и член от конституцията, който разрешава да се ограничи самоуправлението на района.

Правителството на Каталуния се оглавяваше от Пучдемон в разгара на рецесията . Той и няколко негови сътрудници съумяват да избягат от Испания .
 Съд в Белгия приключи европейската заповед за арест на Пучдемон
Съд в Белгия приключи европейската заповед за арест на Пучдемон

С това не може да бъде екстрадиран в Испания
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР