Белгийската разузнавателна служба наблюдава основния логистичен център в Европа на

...
Белгийската разузнавателна служба наблюдава основния логистичен център в Европа на
Коментари Харесай

Белгия подозира китайската Alibaba в шпионаж

Белгийската разследваща работа следи главния логистичен център в Европа на китайската компания Alibaba поради опасения за вероятен шпионаж, оповестява в. " Файненшъл таймс ".

Логистичният център на китайската компания на летището в Лиеж тормози управляващите в Белгия, защото посредством него китайските разследващи служби биха могли да получат достъп до сензитивна информация.

Китайският търговец отхвърля да е направил каквито и да било нарушавания.

През 2018 година Китайската компания подписа съглашение с Белгия за построяването на логистичен център в Лиеж. Според него, компанията би трябвало да влага 100 млн. евро в логистична инфраструктура в петото по величина транспортно летище в Европа.

Alibaba съставлява обект на внимание за службите, защото китайското законодателство задължава китайските компании да споделят данните си с държавното управление и китайските разследващи служби.

" Китай има както желанието, по този начин и потенциалът да употребява тези данни за цели, разнообразни от комерсиалните ", споделят от Белгийската организация за сигурност.

Обектът в Лиеж е единственият в Европа за Alibaba и се ръководи от логистичния център Cainiao. Занимава се главно с директната продажба на артикули за европейските консуматори посредством уеб страницата за онлайн извършване на покупки AliExpress.

Намира се в промишлената зона със хранилища на летището в Лиеж. Там чиновниците товарят и разтоварват артикули от самолетите и ги карат непосредствено в хангара от 30 000 квадратни метра, с цел да бъдат сортирани и изпратени. Cainiao кандидатства за позволение да утрои размера на своите хранилища до 100 000 кв.м.

Притесненията за евентуален шпионаж бяха повдигнати за първи път преди построяването на центъра, в това число в белгийския парламент.

По това време Китай изрично отхвърли „ непровокираните клевети “.

Изявлението на белгийската работа за сигурност пред " Файненшъл таймс " обаче демонстрира, че опасенията от вероятен шпионаж не престават.

Cainiao отхвърли всевъзможни догатки за непозволени дейности.

„ Сигурността на данните и отбраната на поверителността са от първостепенно значение за нашия бизнес. Ние съблюдаваме всички закони и разпореждания, в това число GDPR “, споделиха от компанията, базирайки се на регламента за отбрана на данните на Европейски Съюз.

Основното безпокойство на управляващите е, че с достъпът си до данни за търговци, артикули и логистични потоци, платформата може да даде на китайските управляващи доста информация за веригите на доставки и евентуалните уязвимости в тях.

Според източник на вестника, осведомен с връзките на Alibaba с китайското държавно управление, от логистичните центрове се чака да предават информация за локалните настроения и да рапортуват данни за европейската търговия и логистика на управляващите в Пекин.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР