Белгийската прокуратура разследва за корупция кандидатът за еврокомисар по правосъдието

...
Белгийската прокуратура разследва за корупция кандидатът за еврокомисар по правосъдието
Коментари Харесай

Белгийският кандидат за еврокомисар по правосъдието е разследван за корупция

Белгийската прокуратура проверява за корупция претендентът за еврокомисар по правораздаването Дидие Рейнърдс, заяви вестник L'Echo. Разследването против авторитетния политик, който е вицепремиер и външен министър, е почнало още през април, когато " някогашен полицейски чиновник " се обърнал към федералната полиция и обвинил Рейнърдс в корупция и пране на пари, написа вестникът.

Според изданието, става въпрос за хипотетични нарушавания в публичните поръчки за построяването на белгийското посолство в Киншаса, приемането на рушвет от пълномощници и пране на пари. Споменават се и някои " съмнителни покупко-продажби с недвижими парцели и потреблението на фиктивни компании ".

Самият министър изрази изненадата си и съобщи, че не знае за водено против него следствие. Негов представител съобщи, че това е " проведена " офанзива, ориентирана към " причиняване на щета ".

Дидие Рейнърдс е препоръчан за комисар с сектор " Правосъдие ", като ще дава отговор и за върховенството на закона в новата комисия на Урсула фон дер Лайен.

Цялата кариера на Рейндерс, роден и приключил право в Лиеж, минава в работа на страната още от студентската пейка. Досега Рейндерс е бил също министър по европейските въпроси, както и на финансите, застраховането, хазарта, институционалните промени. В автобиографията му е посочено също и че е бил юрист, както и шеф на кабинета на вицепремиера и министър на правораздаването при започване на своята дългогодишна кариера.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР