Белгийската прокуратура потвърждава, че води предварителна проверка по твърденията, че

...
Белгийската прокуратура потвърждава, че води предварителна проверка по твърденията, че
Коментари Харесай

Белгийската прокуратура потвърди, че извършва предварителна проверка на Дидие Рейндерс

Белгийската прокуратура удостоверява, че води предварителна инспекция по изказванията, че вицепремиерът Дидие Рейндерс е забъркан в корупция и пране на пари, оповестиха локални медии, представени от Българска телеграфна агенция. Рейндерс е препоръчан за идващ европейски комисар по правораздаването и следва да постави изпит пред евродепутатите в идващите дни.

Медиите означават, че подателят на сигнала е съобщил името си, откакто в началото държеше да остане неизвестен. Изобличителят е някогашен чиновник на контраразузнаването, където е работил от 2007 до 2018 година. Той е декларирал, че повдига въпроса в този момент, тъй като в случай че Рейндерс бъде определен за еврокомисар, следствието ще бъде затруднено.

Според подадените данни Рейндерс е обвинен в съучастничество във взимането на подкупи за публични поръчки. Твърди се, че получените средства били " изпирани " през кухи компании, регистрирани в региони с изключително данъчно законодателство. Според изказванията средствата били оправдавани с облаги от продажбата на творби на изкуството на повишени цени.

От появяването на тези обвинявания Рейндерс и неговите юристи отхвърлят даже да знаят за водено разследване. Прокуратурата прецизира, че предварителната инспекция може да приключи с повдигането на обвиняване, само че е допустимо и да бъде прекъсната поради неналичието на задоволително улики.

Очаква се Рейндерс да бъде изслушан пред комисията по правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент през октомври. Ако той премине сполучливо изпита, ще дава отговор за правенето на годишните отчети на Европейска комисия за върховенството на закона в страните от Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР