Белгийската партия Нов фламандски алианс (НФА), с чийто мандат бе

...
Белгийската партия Нов фламандски алианс (НФА), с чийто мандат бе
Коментари Харесай

Белгийските националисти отхвърлят решително споразумението на ООН за миграцията

Белгийската партия Нов фламандски алианс (НФА), с чийто мандат бе формирано настоящото съдружно държавно управление, обявиха уверено, че не дават поддръжка за одобряване на съглашението на Организация на обединените нации за миграцията. Засега остава неразбираемо дали министър председателят Шарл Мишел ще пътува до Маракеш идната седмица, с цел да удостовери присъединението на Белгия към документа.

Мишел не може да отиде в Маракеш, с цел да изрази държавна поддръжка за съглашението, съобщи представител на НФА, само че добави, че партията няма да напусне държавното управление. По-рано НФА сподели, че не поддържа държавно управление, което застава зад съглашението. Партията не дава явен отговор какво ще стане, в случай че министър председателят пътува до Мароко, съобщи Българска телеграфна агенция.

Поставен пред сложен избор, Шарл Мишел съобщи въпроса в ръцете на федералния парламент. Снощи парламентарната комисия по външни работи поддържа съглашението и се чака през днешния ден въпросът да бъде разискван на общо съвещание на депутатите. В ръководещата коалиция НФА е единствената партия срещу документа, а гласуването в комисията сподели ново болшинство, обезпечено с гласове и от опозицията.

Политолози разясняват, че държавното управление е изправено пред няколко благоприятни условия. Първата е да подаде оставка пред краля и да остане на власт като длъжностен кабинет до нови избори скоро или в средата на идната година. Втората опция е министрите на НФА да изоставен държавното управление и Мишел да разчита на плаващо болшинство в Народното събрание. Третата опция е държавното управление да преподпише съдружното съглашение за ръководство - минимум евентуално, тъй като изисква дълги договаряния. Последната опция е държавното управление да остане непокътнато поради по-голямата цел - да извърши дилемите, които си е сложило при започване на мандата, макар несъгласията.

Проучване на публичното мнение, показано в локални медии, сподели болшинство (44 на сто) за тези, съгласно които днешните разногласия не дават същинско съображение за рухване на държавното управление от власт. Според 31 на 100 държавното управление би трябвало да се разпусне, щом не е единомислещо по въпроса за миграцията. Всеки четвърти не може да реши.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР