Белгийската комисия за защита на личните данни ще разгледа жалба

...
Белгийската комисия за защита на личните данни ще разгледа жалба
Коментари Харесай

В Белгия разглеждат жалба срещу Инстаграм, свързана с новите правила за личните данни

Белгийската комисия за отбрана на персоналните данни ще прегледа тъжба против платформата за шерване на фотоси и видео Инстаграм, оповестиха локални медии.

Жалбата е от австрийски студент в Белгия, който по-рано предприе сходни дейности против Facebook. Студентът Макс Шремс отбелязва, че с влезлите от през днешния ден в действие нови правила за отбрана на персоналните данни сдруженията и организациите трябваше да изискат експлицитното единодушие на потребителите, с цел да употребяват техните данни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Шремс възразява против това, че разпратените до потребителите известия съдържат самобитна опасност и не дават свободен избор, както в действителност плануват променените правила. Вместо да имат избор, потребителите са застрашени от отвод от услуга, в случай че не се съгласят данните им да бъдат употребявани.

Отбелязва се, че сходни тъжби ще бъдат подадени във Франция против Google, в Германия против Уотсап и в Австрия против Facebook. Уотсап, Facebook и Инстаграм са платформи с обща благосъстоятелност. По новото европейско законодателство посочените сдружения може да бъдат санкционирани с до четири % от международния им търговски оборот при нарушение на условията. За Google тази стойност би се равнявала на 3,7 милиарда евро, за Уотсап и Facebook - 1,3 милиарда евро, за Инстаграм - 1,3 милиарда евро.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР