Белгийската комисия за защита на личните данни ще разгледа жалба

...
Белгийската комисия за защита на личните данни ще разгледа жалба
Коментари Харесай

Белгийските власти ще разгледат жалба срещу Инстаграм


Белгийската комисия за отбрана на персоналните данни ще прегледа тъжба против платформата за шерване на фотоси и видео Инстаграм, оповестиха локални медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Жалбата е от австрийски студент в Белгия, който по-рано предприе сходни дейности против Facebook. Студентът Макс Шремс отбелязва, че с влезлите от през днешния ден в действие нови правила за отбрана на персоналните данни сдруженията и организациите трябваше да изискат експлицитното единодушие на потребителите, с цел да употребяват техните данни.

Шремс възразява против това, че разпратените до потребителите известия съдържат самобитна опасност и не дават свободен избор, както в действителност плануват променените правила. Вместо да имат избор, потребителите са застрашени от отвод от услуга, в случай че не се съгласят данните им да бъдат употребявани.

Сходни тъжби ще бъдат подадени във Франция против Google, в Германия против Уотсап и в Австрия против Facebook.

Уотсап, Facebook и Инстаграм са платформи с обща благосъстоятелност.

По новото европейско законодателство посочените сдружения може да бъдат санкционирани с до четири % от международния им търговски оборот при нарушение на условията. За Google тази стойност би се равнявала на 3,7 милиарда евро, за Уотсап и Facebook - 1,3 милиарда евро, за Инстаграм - 1,3 милиарда евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР