Белгия трябва да изследва влиянието на атомните електроцентрали (АЕЦ) върху

...
Белгия трябва да изследва влиянието на атомните електроцентрали (АЕЦ) върху
Коментари Харесай

Съдът на ЕС предупреждава Белгия по отношение на ядрените реактори


Белгия би трябвало да изследва въздействието на атомните електроцентрали (АЕЦ) върху околната среда, преди да продължи срокът на деяние на двата нуклеарни реактора. Страната е длъжна да направи тази оценка, е постановил Европейският съд. Това излиза наяве известието, оповестено на страницата на институцията.

Съдът е открил, че по две от делата, инициирани от екологични лобита, държавното управление на Белгия е нарушило законодателството на Европейски Съюз. Белгия в този момент е длъжна да оцени въздействието от продължаването на периода на работа на реакторите върху околната среда и да потвърди, че при положение на прекъсването им, съществува значителен и сериозен риск от проблем с електричеството в страната.

В допълнение, защото АЕЦ Doel е ситуирана наоколо до границата с Нидерландия, тази страна също би трябвало да взе участие в оценката.

Сега Конституционният съд на Белгия би трябвало да вземе решение за ориста на нуклеарните реактори, поради оценка на Европейския съд. През 2003 година Народното събрание на Белгия утвърди поетапен отвод от нуклеарна енергетика и прекъсване на остарелите реактори. Двата реактора на АЕЦ Doel трябваше да бъдат затвори не през 2015 година, когато срокът им на употреба доближи 40 година За да се предотвратят проблемите с електрическата енергия обаче Народното събрание реши да продължи употребата с още 10 години. За застраховане на сигурността на нуклеарните реактори бе изразходвана сумата от към 700 млн. евро. В същото време обаче се оказва, че чиновниците не са създали екологична оценка.

Сега в Белгия има седем нуклеарни реактора. Четири от тях са разположение на площадката на АЕЦ Doel, а три – на АЕЦ Tihange (АЕЦ Дул и АЕЦ Тианж).

https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2019-07/cp190100fr.pdf
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР