Белгия продължи с наказателната акция в група G след втора

...
Белгия продължи с наказателната акция в група G след втора
Коментари Харесай

Белгия се устреми към осминафиналите след зрелищен мач с Тунис

Белгия продължи с наказателната акция в група G след втора разгромна победа от началото на международното състезание. " Червените дяволи " се оправиха с Тунис след 5:2, в мач в който можеха да завоюват с още по-изразителен резултат. Успехът на белгийците стана втората най-убедителна победа на шампионата след откриващия дуел сред Русия и Саудитска Арабия (5:0). Мачът обаче беше най-резултатният на финалите дотук.

По две попадения означиха Ромелу Лукаку и Еден Азар, а един добави резервата Миши Бачуай. За Тунис точни беше Брон и Хазри. С двете си попадения в срещата Лукаку към този момент има четири гола от началото на шампионата и се изравни с Кристиано Роналдо отпред в голмайсторската листа.

След два мача Белгия има шест точки и е съвсем сигурен осминафиналист. " Червените дяволи " ще си подсигуряват присъединяване измежду 16-те най-хубави при победа на Англия над Панама в неделя.

В последния си мач в груповата фаза Белгия ще се изправи против Англия на 28 юни в пряк спор за първото място. Тунис пък ще играе с Панама с вярата да вземе победа на международните финали.

Белгия стартира със същите 11 футболисти, които преди няколко дни победиха Панама с 3:0. Селекционерът Роберто Мартинес реши да не прави промени, а футболистите му започнаха доста мощно дуела.

Още в първите минути стана ясно, че Белгия ще диктува играта, до момента в който Тунис се дръпна в отбрана и разчиташе само да разрушава дейностите на противника си. Планът на африканците рухна още в петата минута, когато Еден Азар беше съборен в наказателното поле и съдията Маруфо от Съединени американски щати уточни бялата точка.

Звездата на Белгия беше изтърван от играчите в алено и централният бранител Бен Юсеф го препъна на границата на наказателното поле.

Потърпевшият застана зад топката и в невъзмутимо осъществяване в долния ляв ъгъл вкара в мрежата на Бен Мустафа – 1:0.

 Първият гол в срещата, дело на Азар от дузпа.
© Reuters

Първият гол в срещата, дело на Азар от дузпа.

Дузпата на Езер беше 13-а от началото на международното състезание в 27-ия мач от шампионата. По този индикатор конкуренцията в Русия изравни предходното международно състезание в Бразилия, в което за 64 мача бяха отсъдени общо наказателни удара.

Веднага след ранния гол тунизийците пробваха да изнесат играта в предни позиции, само че това отвори доста пространства в отбраната на африканците. За Кевин Де Бройне и Аксел Витсел не беше проблем да печелят топката в средата на терена, а също така Белгия доста решително изнасяше топката.

Всичко това разреши на Белгия доста елементарно да удвои преднината си и в 16-ата минута това стана факт. След бърза контраофанзива Дрийс Мертенс събра към себе си двама в алено и изведе Ромелу Лукаку на добра позиция. Нападателят влезе в наказателното поле и с компактен удар с левия крайник прати топката за повторно в мрежата.

 С този удар Лукаку съумя да удвои.
© Reuters

С този удар Лукаку съумя да удвои.

Тунис обаче не се отхвърли толкоз елементарно и две минути след попадението на Лукаку съумя да се върне в мача. Хазри центрира от фаул, а Дилан Брон беше изтърван от отбраната на Белгия и с глава прати топката зад Тибо Куртоа – 2:1.

 Попадението на Тунис.
© Reuters

Попадението на Тунис.

Това се оказа последният позитивен миг за Тунис преди почивката, откакто нови проблеми се струпаха на главата на селекционера Набил Маалул. В рамките на 15 минути той трябваше да прави две насилствени промени поради травмите на голмайстора Брон и на централния бранител Бен Юсеф.

Още няколко пъти беше оказвана здравна помощ и на други играчи в алено.

Секунди преди почивката обаче Белгия се възползва и вкара трети гол, койот успокои " алените дяволи ". След нова контраофанзива, Тома Мюние сподели прелестен взор върху играта и изведе Лукаку, а той с невъзмутимо отиграване преодоля за повторно тунизийския вратар.

 Лукаку бележи втория си гол в мача.
© Reuters

Лукаку бележи втория си гол в мача.

За тарана това беше седми гол на огромен шампионат (световно и европейско), като по този индикатор стана най-резултатният белгиец в историята. Лукаку стана и първият състезател след Диего Марадона през 1986 година, който вкарва два или повече гола в първите два мача от международно състезание.

След подновяването на играта Тунис погледна по-смело в предни позиции и се опита да бъде доста по-агресивен. Футболистите в алено се постараха да печелят топката още в половината на Белгия и в границите на пет минути съумяха да стигнат до три положения. При всяко едно от тях обаче белгийската отбрана съумя да се оправи, а един път и капитанът Хазри се разина с топката.

Белгийският тим сподели огромната си класа и още с първата обстановка наказа грешката на противника си. В 51-ата минута Азар вкара втория си гол в мача.

Де Бройне откри с подаване от центъра на терена своя съотборник, той овладя технично на гърди, излъга вратаря Бен Мустафа и се разписа в опразнената мрежа.

 Еден Азар вкарва четвъртото попадение за Белгия.
© Reuters

Еден Азар вкарва четвъртото попадение за Белгия.

След четвъртия гол Белгия смъкна фрапантно оборотите и стартира да доиграва дуела. Роберто Мартинес направи и промени, с цел да пази главните си фигури. Той извади голмайсторите Лукаку и Азар, на вместо тях влязоха Маруан Фелайни и Миши Бачуай.

Именно пред последния се откриха четири отлични шанса да направи успеха на Белгия още по-изразителна. Бачуай един път стреля едва на празна врата, след това уцели греда, а един път и вратарят Бен Мустафа се намеси.

Все отново в последната минута на постоянното време Бачуай най-сетне се разписа и се реваншира отчасти за пропуските си. Той засече прелестно центриране на различен от аварийните играчи Юри Тилеманс.

Крайният резултат оформи капитанът на Тунис с гол в последната минута на добавеното време.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (279)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР