Белгия избра изтребителите на F-35 на Lockheed-Martin вместо Eurofighter Typhoon,

...
Белгия избра изтребителите на F-35 на Lockheed-Martin вместо Eurofighter Typhoon,
Коментари Харесай

Белгия купува 34 изтребителя F-35 за €3.6 милиарда

Белгия избра изтребителите на F-35 на Lockheed-Martin вместо Eurofighter Typhoon, с цел да замести старите си бойни самолети F-16, оповестява държавната осведомителна организация Belga, представена от Reuters.

Страната разисква от месеци мултимилиардна покупка на 34 нови изтребителя, като крайният период за взимане на решение е 29 октомври. От министерството на защитата към този момент отхвърлят коментар.

Решението, предстоящо с неспокойствие от галактическата промишленост, се очакваше през юли преди срещата на върха на НАТО в Брюксел. Поръчката за самолетите за със период на доставка от 2023 година е на стойност 3.6 милиарда евро.

Властите във Вашингтон удължиха периода за поръчка на F-35 до 31 октомври по искане на Брюксел, всяко в допълнение забавяне ще докара до промени в цената, оповестяват източници на Reuters.

Белгийският министър председател Шарл Мишел към този момент съобщи, че би желал да вземе решение за заместването на F-16 преди идните парламентарни избори през май.

Министърът на защитата Стивън Вандепут съобщи, че се надява въпросът да бъде позволен, преди да се отдръпна в края на годината.

Ако Белгия избере F-35, това ще е огромен триумф за Lockheed-Martin и удар за Англия, Германия, Италия и Испания, които стоят зад програмата Eurofighter. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР