Белгия и Иран постигнаха споразумение за освобождаване на затворници от

...
Белгия и Иран постигнаха споразумение за освобождаване на затворници от
Коментари Харесай

Белгия и Иран договориха размяна на затворници в Оман

Белгия и Иран реализираха съглашение за освобождение на пандизчии от двете страни, оповестиха " Ройтерс " и " Асошиейтед прес ".

Длъжностни лица обявиха, че Техеран е освободил белгийски здравен служащ в подмяна на ирански посланик, упрекнат в опит за бомбено нахлуване на среща на иранска опозиционна група във Франция. Първоначалното изказване от външното министерство на Оман не даде информация за самоличността на двамата пандизчии.

Въпреки това белгийският министър председател Александър де Кро сподели в изказване, че здравният служащ Оливие Вандекастеле е бил освободен. Иранската държавна телевизия по-късно заяви, че дипломатът Асадолах Асади също е бил освободен.

Министерството на външните работи на Оман сподели, че " освободените са били превозени през днешния ден от Техеран и Брюксел до Маскат, като подготовка за тяхното връщане в страните им ". То добави, че " султанатът прави оценка повдигнатия положителен дух, който е преобладавал по време на диалозите в Маскат сред иранската и белгийската страна, и готовността им да решат филантропичния въпрос ".

Де Кро сподели, че Вандекастеле нощес е дошъл в Оман. Той е посрещнат от белгийски дипломати и военни представители, а след това е бил прегледан от лекари.

 Иран помилва 22 хиляди души, взели участие в митинги Иран помилва 22 хиляди души, взели участие в митинги

" Оливие прекара 455 дни в затвор в Техеран. В непоносими условия. Невинен. ", написа Де Кро. " Връщането на Оливие Вандекастеле в Белгия е утешение. Успокоение за фамилията, приятелите и сътрудниците му ". Оман от дълго време играе ролята на медиатор на Запада пред Иран. През януари Иран осъди Вандекастеле на дълъг период отнемане от независимост и 74 удара с бич, откакто бе упрекнат в шпионаж на дело при закрити врата. Освен това му беше наложена и санкция на стойност един милион $. Вандекастеле бе задържан в Иран през февруари 2022 година, до момента в който събирал движимостите си, откакто от 2015 година до 2021 година работил с Норвежкия съвет за бежанци в Ислямската република, сочи информация на " Амнести интернешънъл ".
Семейството му и белгийското държавно управление изрично отхвърлят изказванията на Иран, направени, без да има доказателства, че той е разузнавач. За да стане допустима размяната с иранския посланик, през март Белгия одобри противоречив контракт за замяна на пандизчии, който беше доказан от конституционния съд на страната.

През 2021 година Белгия призна Асади за отговорен в организирането на осуетено бомбено нахлуване против иранска опозиционна група, избягала във Франция, и го осъди на 20 години затвор.

Прокурорите свързаха Аседи с двойка, която през 2018 година полицията спряла и разкрила в нея 550 грама експлозив и детонатор. Двамата опитвали да извършат нахлуване на среща на групата " Муджахидин-е-Халк " в град Вилпент, Франция.

 Подкрепяни от Тръмп, ирански бойци водят борба с Техеран от лагер в Албания Подкрепяни от Тръмп, ирански бойци водят борба с Техеран от лагер в Албания

Сред редицата известни посетители на срещата в този ден били юристът на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп - Руди Джулиани, Нют Гингрич, някогашен реакционер от Камарата на представителите и някогашната кандидатка за президент на Колумбия Ингрид Бетанкур.

Асади бил задържан ден по-късно в Германия и бил откаран в Белгия. Белгийското разузнаване го разпознало като чиновник на иранското разузнаване и министерството на сигурността, който работил под прикритие в иранското посолство в Австрия. Иран отхвърля Асади да има нещо общо.

В предишното Иран е правил отвличания и други заприказва против дисиденти в чужбина. Въпреки това в " Туитър " иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан назова Асади " почтен посланик " след освобождението му през днешния ден. Иранската държавна телевизия назова делото против него " подправени обвинявания ".

 Евросъюзът глоби моралната полиция на Иран Евросъюзът глоби моралната полиция на Иран

През годините Иран е задържал редица чужденци и лица с двойно поданство, обвинявайки ги в шпионаж или други закононарушения против държавната сигурност и осъждайки ги след правосъдни процеси при закрити врата, при които съгласно правозащитни групи им е отхвърлен обективен развой.

Критиците нееднократно са упреквали Иран, че употребява тези пандизчии като разменна монета за договаряния със Запада.

Иран, който е подложен на западни наказания поради бързо разрастващата се нуклеарна стратегия, се сблъсква с митинги през последните месеци, както и с икономическо напрежение. Султан Хайтам бин Тарик от Оман трябваше да посети Техеран този уикенд преди оповестената замяна на пандизчии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР