Белгиецът Бабакар Дион се присъедини към Локомотив Пловдив в началото

...
Белгиецът Бабакар Дион се присъедини към Локомотив Пловдив в началото
Коментари Харесай

Бабакар Дион: Дербито с Ботев е най-специалния ми мач досега

Белгиецът Бабакар Дион се причисли към Локомотив Пловдив при започване на юли и доста бързо се трансформира в главен футболист в схемата на треньора Александър Томаш. 25-годишният нападателен футболист се съгласи да приказва пред " Тема Спорт ". Ето какво сподели той за първите си усещания от България.

Бабакар, по-малко от четири месеца след идването ти в България като че ли правиш най-хубавия сезон в кариерата си. Така ли е?

- Да, склонен съм с това изказване. В последните две години не бях играл задоволително. Заради травми и интервенции кариерата ми беше в застой. Тогава пристигна опцията да дойде в Пловдив. Щастлив съм, че попаднах в добър тим с упоритости. Заиграх постоянно и нещата се получават. Сега знам, че не съм сбъркал в решението си. Още когато разговарях със старши треньора, той ме убеди, че ще бъда част от тим, който има високи цели и се работи доста съществено. Локомотив бе отлична крачка за моята кариера.

Четири гола, две асистенции... какво значат за теб тези числа?

- В персонален проект те демонстрират, че правя работата си. Всеки нападателен футболист е благополучен, когато съумява да означи или да подаде за гол, само че за мен надалеч по-важно е представянето на тима. Много съм удовлетворен, че вървим мощно в шампионата, играем прекрасен футбол и радваме последователите ни.

Колко огромна е и в какво тъкмо се показва разликата сред футбола в България и Белгия?

- В България футболът е по-физически, до момента в който в Белгия се обръща доста повече внимание на тактическите елементи. В тази връзка аз се усещам добре в Локомотив, тъй като Александър Томаш доста държи на тактиката. Той работи доста в това отношение както по време на тренировки, по този начин и преди и по-късно по време на анализите. Свикнал съм на сходни способи и ми харесват. А като цяло знаете, че и огромна част от най-хубавите футболисти от белгийските тимове минават в други шампионати, идват други... Така е и в България, тъй че в това отношение разликата не е огромна. Нов тим сме, само че към този момент се оправяме добре.

Александър Томаш сподели, че задачата му е да трансформира Локомотив в тим от средноевропейско равнище - такива тимове са Андерлехт, Стандард Лиеж, Антверпен... Колко надалеч е треньорът ви от осъществяването на тази цел?

- Това единствено времето ще покаже, само че аз мисля, че Локомотив върви във възходяща линия. Знам, че в клуба има проекти да се усъвършенства базата, което е доста значимо. Вярвам, че задачата ще бъде реализирана един ден, тъй като всички работят с огромно предпочитание и въодушевление, и виждам доста експерти.

Може ли да кажем, че към този момент си се приспособил в България?

- Да, усещам се чудесно в България. Пловдив е прелестен град и ми харесва. Най-важното за мен е, че играя постоянно, а това значи, че съм се приспособил. Имам и доста другари, като най-близки са ми съотборниците Бидунга и Зебли. Раян бе в тима няколко месеца преди мен, а Пиер имаше от по-рано престой в България. Митко Илиев, Карагарен и другите момчета също са доста положителни хора и ми помогнаха бързо да привикна с ситуацията.

Имаш сенегалски корени - би ли приел покана да играеш за националния тим на Сенегал?

- За мен това ще бъде голяма част и нека един ден тази моя фантазия се сбъдне. Аз се гордея със сенегалските си корени, само че обичам и Белгия. В двата национални тима играят прелестни футболисти, само че знае ли човек - в случай че продължа да се развъртвам, да работя доста съществено, то би могло да получа покана, която ще приема с най-голямо наслаждение.

Силният ти крайник е левият, а играеш отдясно, а при Карагарен обстановката е противоположна - какъв брой добре е това за вас и смяташ ли, че затруднява противника?

- На нас това ни дава повече благоприятни условия, а за противника сигурно е по-трудно, тъй като не знае какво решение да чака. Харесва ми тази замяна и тя дава повече независимост както на придвижванията и дейностите, по този начин и на мисленето.

Ти се трансформира в воин за Локомотив против градския противник Ботев. Това ли ти е най-силният и най-любим мач?

- Не мога да кажа, че е най-силният, само че сигурно е най-специалният. Още преди да изляза на терена знаех какво е смисъла на този мач за тима, за почитателите ни. Беше прелестно, когато вкарах, а по-късно видях толкоз щастливи хора. Дори в този момент, когато се разхождам по улиците на Пловдив, ме срещат наши последователи, които ме поздравяват за попадението. Затова споделям, че сигурно този мач е най-специалният за мен досега.

Сега следва мач с един от грандовете в българския футбол - Левски. Какво знаеш за този тим и какво очакваш?

- Имам другар там. Те са носители на купата и са в действителност доста добър тим. Знам, че ще стане доста прекрасен и забавен мач, а и атмосферата ще бъде страхотна. Ние ще излезем без боязън против Левски.

В момента Локомотив е на 2 точки от първото място, само че в идващите 20-ина дни ви чакат срещи с 3 от водещите тимове - с изключение на Левски се изправяте против ЦСКА и Лудогорец. Това ли са решаващите мачове за вас?

- Прекалено рано е да се приказва за решаващи мачове, само че в случай че реализираме положителни резултати, то сигурно ще ни даде повече самочувствие и въодушевление. Лудогорец и ЦСКА са доста положителни тимове. Гледах ги. Знам, че те, както и Левски, имат упоритости да са на върха. Ще бъде наслаждение да се надигнем против тях. Те имат доста мощни футболисти, съществени селекции и за нас ще бъде чест да мерим сили с тях. Големите тимове се градят в такива мачове.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР