Белгиец наблюдава влизащите в сградата на Европейската комисия лидери на

...
Белгиец наблюдава влизащите в сградата на Европейската комисия лидери на
Коментари Харесай

Борисов е срещу новото предложение на Берлин за миграцията

Белгиец следи влизащите в постройката на Европейската комисия водачи на страни от Европейски Съюз, които ще разискват миграцията

© Илин Станев Още по тематиката
Борисов ще упорства за затваряне на границите на Европейски Съюз за мигранти

Премиерът срещна депутатите с позицията на България за мигрантите в отговор на декларация на Българска социалистическа партия
22 юни 2018
Германия желае засилени инспекции на вътрешните граници на Европейски Съюз

Берлин оказва напън на страните членки да одобряват назад бежанци, които са регистрирани на тяхна територия
21 юни 2018 " За влезлите със остаряла дата – парадокс ". Така министър председателят Бойко Борисов отговори на въпроса какво мисли за концепциите за връщане на мигрантите от Германия в страните, в които в началото са влезнали или са регистрирани.

Германското държавно управление упорства забележителна част от над единия милион мигранти, които дойдоха в страната след 2013 година, да бъдат върнати назад в така наречен страни на първа линия, като България, Гърция или Италия. Това става, откакто съдружният сътрудник на немския канцлер Ангела Меркел – баварският Христиансоциален съюз (ХСС), изиска бързо позволение на мигрантската рецесия. Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, който е от ХСС, заплаши преди седмици, че ще връща наложително мигрантите, хванати на немската граница. В отговор, австрийският канцлер Себастиан Курц заплаши пък, че ще затвори проходът Бренер към Италия.

Oсвен, че Германия поставя завършек на политиката си на отворени порти от 2015 г,. на процедура се основава обстановка на домино резултат, в който страните членки ще стартират да връщат границите между тях. Само че този път, вместо България и Унгария да стартират да издигат огради, това може да се случи с Германия. " Можете ли да си визиите Европа с граници – в никакъв случай! ", трагично възкликна комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос преди няколко дни.

Проектът на Европейска комисия

Именно, с цел да предотврати този сюжет, а и с цел да резервира канцлерския си пост, Ангела Меркел настояваше за незабавна среща на страните, които желаят да намерят решение. Тъй като ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск (който съставлява страните членки) е отказал, със срещата, която се организира довечера в Брюксел, се нагърби Европейската комисия. В изтеклия още в четвъртък план за решение обаче бяха отразени главно немските хрумвания – засилени гранични инспекции по вътрешните граници и връщане на мигрантите в страните, от които са влезнали, както и за създаване на приемни центрове отвън територията на Европейски Съюз. Това провокира гнева на Италия, защото точно тя трябваше да одобри главното количество връщани хора. В петък представител на Европейска комисия сподели, че " планът е единствено план ", което евентуално значи, че на масата на договаряния ще бъде подложен омекотен вид.

Старият ред

След 2015 година Германия и по-конкретно нейната провинция Бавария одобриха диспропорционално огромно, по отношение на останалите страни навътре в Европейски Съюз, количество мигранти. Част тях са минали гранците на Европейски Съюз, само че част са постоянно регистрирани в страните на предна линия, които би трябвало да се погрижат те да получат статут на бежанци или да ги върнат в страните им на генезис. Голяма част от тези регистрирани мигранти обаче напущат и се предвижват към страните с по-висок витален стандарт.

Например, България е записала до момента 13 хиляди души, само че малко от тях са на територията на страната. След прочут интервал от време – в другите случаи сред четири и 18 месеца, в случай че приемната страна не е съумяла да обработи документите им, те имат право да аплайват за бежански статут в друга страна. Така доста мигранти потъват в конспиративност, а България или Италия не пробва да ги търсят изключително усърдно, и по-късно се появяват още веднъж и аплайват в Германия или Швеция.

Сега Германия упорства да връща освен мигрантите, за които има правно съображение (т.е. тези, за които страната по в началото регистрация към момента носи отговорност), само че и тези, за които са изтегли законните периоди. Берлин даже заплашва, че може да реактивира остарели съглашения за реадмисия с част от страните членки (България има такова от 2006 г.).

Какво желае Борисов

Именно срещу тези оферти е българският министър председател. Според Бойко Борисов системата за връщане на мигранти би трябвало да важи единствено за новопристигналите. Неговата логичност очевидно е, че след 2015 година, когато мигрантския напън стартира да понижава, в България има доста малко регистрирани лица, т.е. върнатите биха били единици. Затова и София настойчиво упорства за по-бързо приемане на промяната в актуалните правила за регистрация и настаняване на бежанци (регламентът от Дъблин), в които има ясно очакван развой за връщане и преразпределение на мигранти. Тя обаче в този момент е блокирана от Италия и Унгария.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР