Belfast Действието в черно-белия филм на режисьора Кенет Брана ни

...
Belfast Действието в черно-белия филм на режисьора Кенет Брана ни
Коментари Харесай

Наградите Оскар: Всеки от номинираните за най-добър филм може спечели статуетка

Belfast

Действието в черно-белия филм на режисьора Кенет Брана ни връща назад в 60-те години на предишния век. Историята споделя за 9-годишно момче и неговото семейство от работната класа на Белфаст, които претърпяват бурния завършек на десетилетието. Сюжетът е въодушевен от спомените на самия Кенет Брана.

По това време стартира да гори спор в Северна Ирландия поради етно-националистически спор, захранван най-много от исторически събития. Ключовият въпрос е конституционният статут на Северна Ирландия. Юнионистите, които са основно ълстърски протестанти, желаят Северна Ирландия да остане в границите на Обединеното кралство, до момента в който ирландските националисти, които са главно ирландски католици, желаят Северна Ирландия да напусне Обединеното Кралство и да се причисли към Република Ирландия. В спора умират над 3500 души, от които 52% са цивилни.

“Белфаст " завоюва премията на публиката на Международния кинофестивал в Торонто през септември, което беше очевиден знак, че продукцията има шансове за номинация за “Оскар”, както се и случи.

Филмът на Брана е номиниран в общо седем категории, като за статуетки ще се бори и част от актьорския състав. Самият режисьор също е номиниран за Оскар, “Белфаст” получи и номинация в категорията за най-хубав автентичен сюжет.



“CODA”

“CODA” е първият филм на стрийминг платформата на Apple, номиниран в най-голямата категория на Академията. Той наблюдава историята на глухо семейство и щерка им, която няма проблеми със слуха, а също така мечтае да стане певица и да се запише в музикалния лицей “Бъркли”. Филмът е на младата режисьорка Сиан Хедер.

Хуманен, въодушевяващ и с добра актьорска игра филмът се смята за скок напред в даването на естрада на хората с увреждания в света на киното. Продукцията е извънредно скъпа - Sundance заплаща 8 милиона $, с цел да придобие правата. Филмът завоюва всички четири огромни награди на фестивала.

CODA е номиниран още в категорията за най-хубав приспособен сюжет, а Трой Костур - за най-хубава поддържаща мъжка роля.



“Don’t Look Up”

“Don’t Look Up”, в който взе участие звезден актьорски състав, е един от любимците в категорията за най-хубав филм. Мерил Стрийп, Леонардо ди Каприо, Дженифър Лорънс, Тимъти Шаламе, Кейт Бланшет и Джона Хил са единствено няколко от звездните имена

Това е следващата продукция на стрийминг платформата Netflix, който демонстрира, че има смяна в зрителските настройки и обичайното кино има голям съперник.

Филмът споделя за двама астрономи, които откриват, че право към Земята лети гигантска комета и желаят да предурпедят медиите, политиците и популацията за евентуалната заплаха от всеобща гибел. В сюжета обаче са вплетени с изключение на морални алтернативи и стопански и политически ползи на властовия хайлайф, които поставт на масата много модерни тематики, вплетени в една антиутопична действителност.

Филмът е номиниран още в категорията за най-хубава истинска музика, най-хубав автентичен сюжет и най-хубав кино монтаж.



‘Drive My Car’

‘Drive My Car’ може да поеме по стъпките на корейския филм “Паразит”, който се трансформира в първата чуждоезична продукция, наградена с Оскар за най-хубав филм.

Японският трилър споделя историята на Юсуке Кафуку, прочут театрален артист и режисьор, който получава предложение да режисира режисура в Хирошима, след непредвидената гибел на своята брачна половинка. Там той стартира да се сблъсква тъмни мистерии, които жена му е оставила след себе си.

‘Drive My Car’ е номиниран още за най-хубав режисьор, най-хубав приспособен сюжет и най-хубав чуждоезичен филм.



“Дюн”

Номинацията на “Дюн” в категорията за най-хубав филм беше повече от предстояща. Продукцията загатна продължение и въпреки действието в първата част да се развива постепенно, впечатляващата актьорска игра, операторското майсторство и фантастичният сюжет донесоха на “Дюн” цели 10 номинации - за най-хубав филм, най-хубава истинска музика, най-хубави образни резултати, най-хубав приспособен сюжет, най-хубави костюми, операторско майсторства и най-хубав грим и прически.

Интересно е, че режисьорът на кино лентата Дени Вилньов не е номиниран в категорията за най-хубав режисьор. Забелязва се и отсъствието на Тимъти Шаламе, който играе основната роля. Младата кинозвезда е добре известна в “Холивуд” и въпреки нежната си възраст, към този момент е получил шанса да изиграе крал Хенри V, а скоро се чака да го забележим и в превъплъщението на младия Уили Уонка.



“King Richard”

“King Richard” или “Методът Уилямс” наблюдава историята на двете топтенисистки Винъс и Серена и пътят им от гетото до международния тенис. В биографичната драма взе участие Уил Смит, който завоюва “Златен глобус” за най-хубава мъжка роля.

" Методът Уилямс ", който можем да гледаме и на платформата HBO ни предлага трагичен роман на компликациите, през които бащата на едни от най-великите състезателки по тенис в историята, е трябвало да премине, с цел да последва единствената цел.

Филмът е номиниран още в категориите за най-хубава поддържаща женска роля, а предстоящо Смит е номиниран в категорията за най-хубава мъжка роля. Въпреки че в никакъв случай не е печелил статуетка, артистът има действителен късмет този път да се снабди с такава. “Методът Уилямс” е номиниран още в категориите за най-хубав автентичен сюжет и най-хубав кино монтаж.



“Licorice Pizza”

Въпреки че има едвам три номинации за Оскар, филмът " Licorice Pizza " се бори в трите най-големи категории на Академията - за най-хубав режисьор и най-хубав сюжет. Това значи едно - продукцията на Пол Томас Андерсън има действителни шансове да грабне най-малко една статуетка.

Сюжетът на кино лентата се развива в Сан Фернандо през 1973 година и наблюдава историята на Алана Кейн и Гари Валънтайн, които порастват, тичат и минават през турбуленциите на първата обич. 15-годишно момче среща 25-годишна жена, работеща като помощник на фотограф. Любовта сред двамата не минава по никакъв начин безпрепятствено.



‘Nightmare Alley’

‘Nightmare Alley’ е най-новият филм на Гилермо дел Торо. Името му стои под един от най-номинираните филми в историята на премиите Оскар - “Формата на водата”, който бе номиниран в 13 категории и завоюва премията за най-хубав филм. ‘Nightmare Alley’ е по-неуспешен, само че въпреки всичко е номиниран в четири категории - за най-хубав филм, операторско майсторство, фон и костюми.

Психотрилърът се разиграва през 1939 година и наблюдава историята на Стантън Карлайл, който работи в увеселителен парк. Големият му гений обаче е изкусното манипулиране на хора. Карлайл се среща с психиатърка, която може да се окаже много по-опасна от него самия…

В основните функции са Брадли Купър и Кейт Бланшет, които изненадавщо не получават номинации в категориите за най-хубав артист и актриса.



‘The Power of the Dog’

‘The Power of the Dog’ е един от филмите с най-вече номинации за Оскар тази година. Уестърнът ще се бори за статуетка в общо 12 категории - за най-хубав филм, най-хубава поддържаща мъжка роля, най-хубава мъжка роля, най-хубав режисьор, най-хубава поддържаща женска роля, най-хубава музика, най-хубав приспособен сюжет, най-хубав фон, операторско майсторство, най-хубав кино монтаж и най-хубав тон.

Не се изключва филмът, който е и един от любимците, да се снабди с не едно, а няколко оценки.

Филмът споделя историята на Фил Бърбанк - сгрог, бледоок, хубав и брутално примамващ каубой. Годината е 1925. а Фил и брат му са богати фермери в Монтана. В ресторант Red Mill на път за пазара братята се срещат с Роуз, овдовялата собственичка, и нейния впечатляващ наследник Питър.



‘West Side Story’

Церемонията по връчването на премиите Оскар не може да мине без номинация на режисьора Стивън Спилбърг. Последният му план - ‘West Side Story’.

Филмът е акомодация на едноименния мюзикъл от 1957 година и споделя история за неразрешена обич и война сред околните на двама младежи.

‘West Side Story’ е номиниран още за най-хубава поддържаща женска роля, най-хубав режисьор, операторско майсторство, костюми, декори и тон.



Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР