Белезите от шрапнела по лицето на Георги В учението Noble

...
Белезите от шрапнела по лицето на Георги В учението Noble
Коментари Харесай

Войната, която спря Грузия към Европа

Белезите от шрапнела по лицето на Георги
В учението „ Noble Partner ” вземат участие за първи път арменци и азери.
nn
Всичко това, което се случва на грузинците, може да се случи и на нас

 17_01  17_01-7  17_01-4  17_01-15  17_01-12  17_01-10  17_01-9  17_01-8
Мария Захарова, началник на пресофиса на съветското външно министерство е най-чаровното нещо, което в миналото е изразявало позицията на Кремъл. Това обаче не трансформира характера, нрава и държанието на Москва към прилежащите страни, а това си проличава и от изявите на Захарова в последно време.

Тези дни в Грузия се организира доста забавно военно обучение – не тъй като е военно и не тъй като е обучение. Интересното е „ Защо? ”, забавното е и „ Кой? ”.

„ Noble Partner ” е събрало към три хиляди военнослужещи и в случай че съдим по военната техника – 5 танка Т-72 (руско произвеждане, б.а.), 5 танка М1А2 „ Абрамс ” (американско произвеждане, б.а.) и още 40 бронирани машини, няколко хеликоптера, то това не е обучение, което може да подразни руснаците.

Има обаче условия, които няма по какъв начин да не нервират Захарова. Това обучение се случва 10 години след войната сред Грузия и Русия, завършила с окупацията на Абхазия и Южна Осетия.

Много значими медии, в това число и съвсем непогрешимата организация „ Ройтерс ” „ допускаха ” грешката да сложат пред учението прилагателното „ натовско ”. То не е натовско никога. Провежда се от Съединени американски щати, Грузия и с присъединяване на още 11 страни, без България. Тук идва една доста любопитна детайлност. В маневрите вземат участие два спътника на Русия – Азербайджан и Армения, които са във война от близо 30 години. Държави, които нямат отворени граници между тях и са подготвени на нови конфликти, стига някой да даде мотив. Армения е окупирала близо 20 на 100 от публично приетата територия на Азербайджан. Армения и Азербайджан дружно в Грузия!!! Това е впечатляващо.

Знаете ли кой ръководи колата, в случай че в нея има по един азер, грузинец и арменец? Милиционерът.

„ Стабилността в района може да се реализира с разговор, а не с танкове и хеликоптери ”, съобщи тя във връзка ученията. И няма по какъв начин да не се съгласим с нея. Проблемът е, че Кремъл в никакъв случай не е желал договаряния, а територии, предмостия, бази, основни позиции в прилежащите страни.

Точно преди 10 години стартира войната, която спря възхода на Грузия и замрази развиването й. Тя не е елементарна война, въпреки да завърши за 6 дни. Предисторията е дълга и няма по какъв начин да се побере в една страница.

В рационалните си години на ръководство, грузинският президент Михаил Саакашвили съумя да трансформира Грузия от една разпадаща се територия в една от най-спокойните страни в света, с бурно разрастваща се стопанска система, с изкоренена престъпност и корупция. Грузия бе на прага да влезе в НАТО и с взор към Европейски Съюз. Саакашвили бе на път да върне и трите автономии, отцепели се при разпада на Съюз на съветските социалистически републики назад в границите на републиката. Аджария става самостоятелна република в границите на Грузия, въпреки и със личен парламент и мощно подвластна от бизнес ползите на Турция и Русия.

Абхазия, която е перлата на Грузия от незапомнени времена, преди 2008-а е със чудноват статут. Гражданската война през 1992-93-а лишава живота на близо 10 хиляди души, а с помощта на съветската поддръжка за абхазците, близо 250 хиляди грузинци са прогонени от домовете си. Това е повече от половината Абхазия. Ако някой има подозрение в морала на имперска Москва, ще допълня, че към този миг има политика за населяване на пустите села в Абхазия с сирийски бежанци от Йордания. Съвсем целенасочена политика. Цели фамилии в съответни села.

Войната сред Грузия и Русия бе предопределена. Цхинвали, столицата на Южна Осетия е входът и изходът на Руската империя към Кавказ. Другият е кавказкият боен път от Владикавказ през Степанцминда до Тбилиси. Третият е през Абхазия, а четвъртият – през крайбежието на Кавказко море (Дагестан – Азербайджан). През долината на река Мтквари (Кура) към Батуми и Константинопол е един от маршрутите на Пътя на коприната. Там е различният път на петрола и газа към Европа. Там са проходите и преходите към Изтока и Запада, Севера и Юга. Москва изгуби всичко това след разпада на Съюз на съветските социалистически републики.

През 2008-а Съединени американски щати даде най-големия подарък на Кремъл. Позволи на Косово да стане самостоятелна страна, макар че по този начин се нарушават териториалните граници на страните след Втората международна война. Русия не попречи на Косово и беше безусловно ясно какво следва. Москва разгласи, че ще премисли отношението си към двете самообявили се за самостоятелни републики.

Западът направи нов подарък на Русия. На срещата на върха на НАТО в Букурещ през април Германия и Франция отсрочват приемането на Грузия в НАТО.

След като през май 2008-а руснаците пращат така наречен ЖП войски да ремонтират „ по филантропични ” аргументи влаковите релси в Абхазия, стана ясно, че от там ще навлизат войски.

Обикновено по време на олимпийски игри войните стопират. В Кавказ става противоположното. Малко преди началото на спектакъла по запалването на олимпийския огън в Пекин, Михаил Саакашвили подреди войските на Грузия да си върнат Абхазия и Южна Осетия. Кремъл ги чакаше на пусия.

Гега, по този начин споделят на Георги в Грузия, е надзирател в Рабат – остарялата османска цитадела в Ахалцихе. Крепостта е реставрирана във тип, какъвто не познава историята. Привлича хиляди туристи и дава занаят на целия град.
„ Саакашвили ли я реставрира? ” – запитвам го. „ Да – споделя той – само че не съди по едно положително дело за качествата на един президент ” – отвръща той.

Чак като се в гледаш в него, виждаш чудовищния белег на главата му.

„ Бях боец, на 18 години. Този глупак ни прати да се бием с руснаците. Луд ли е? Чакаха ни в засада. 17 мои приятели бяха убити за минути. Шест месеца бях в кома и когато се разсъниха, започнаха мъчителните интервенции – пластики, рехабилитация. ”

Кремъл знае какво ненавиждат най-вече грузинците. Затова челните походни принуди (военен термин) са батальоните „ Изток ” и „ Север ”. Прелюбопитни чеченски военни формирования на ГРУ, които в свободното си време работят като частни наказателни отряди. Батальонът „ Изток ” има потвърдени над 600 убийства на чеченски жители, оповестени за терористи. Някакъв клан, от някакъв си бутиков етнос убиват бащата на един от бойците на „ Изток ” при битова кавга. В селото идват десетина джипа. На идващия ден има един брутално екзекутиран мъж, десетки пребити и още 17 души безследно изчезват. Ето това пращат руснаците на събратята си православни християни. „ Изток ” и „ Север ” се забавляват. След тях идват изтребителите, артилерията, постоянните елементи. Влизат в Гори – родното място на Сталин – един от виновниците Империята да бъде разделяна на части, с цел да бъде владяна. Там са най-големите кланета.
Статистиката не потвърждава, че има доста жертви. Дори спрямо първите войни в Грузия те са оскъдни. Следствието е доста, доста по-важно.

От страна, която е лимитирана в Черно море в една база чартърен – Севастопол, и няколко курортни селца към Сочи, през днешния ден Русия си върна една трета от крайбрежието. От Крим до Поти съвсем. Военните бази на руснаците, които сякаш са осетинци, са на 15 минути от столицата на Грузия. Днес Кремъл може да въздейства на всички процеси в Кавказ. Обаче не чакаха, че азери и арменци, които се бият от десетилетия, могат да вземат участие дружно в учения с Грузия. На Захарова по никакъв начин не й е захарно.

След войната в Грузия работи наблюдателна задача на Европейски Съюз – EUMM. България взе участие в нея с служители на реда и военни. България обаче не взе участие в ученията, които се организират през днешния ден там, въпреки страната ни да е страна за контакт с НАТО. Може би да не дразним руснаците. За 10 години България по този начин и не пожела да взе участие в управлението на задачата. Не знам за какво. Може би да не дразним руснаците.

Проверих – руснаците също организират учения, взаимно с осетинци и абхазци. Слава богу там няма български военни. Знам за какво – да не дразним американците. Не съм сигурен, че това е почтена партньорска политика. Всичко това, което се случва на грузинците, може да се случи и на нас.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР