„Белене – това са хората“ – така отговориха децата от

...
„Белене – това са хората“ – така отговориха децата от
Коментари Харесай

Министър Лиляна Павлова посрещна ученици от община Белене в НДК

„ Белене – това са хората “ – по този начин дадоха отговор децата от двете учебни заведения в общината на министър Лиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета... към профила, които през днешния ден бяха посетители на НДК. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018.

Министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз се срещна със 17 възпитаници от IV и VII клас на СУ „ Димчо Дебелянов “ и ОУ „ Васил Левски “. Те са спечелили в средношколско съревнование „ Опознай Европа “, едно от мероприятията по плана „ Седмица на Европа 2018 в Община Белене “.

Преподавателите споделиха, че учениците са се подготвяли доста усърдно и въодушевено за състезанието. Имало е същинска борба сред тимовете да дават отговор първи и безгрешно на въпросите, свързани с целите на Българското председателство, за подготовката и участието на страната ни в Европейски Съюз и отговорностите на държавите-членки, за европейските институции и полезности.

Учениците споделиха, че с това съревнование освен са научили доста, само че и доста са се забавлявали. От техните гидове Диляна и Митко научиха още обстоятелства, които не знаеха – че досега са извършени повече от половината от събитията на председателството – 186 от 329, а в Брюксел – над 1100 работни групи и срещи. За присъединяване в събития от календара на председателството са пристигнали 17 000 делегати, 3200 публицисти.

Днес те имаха и опция да усетят духа на председателството - да минат по пътя на ВИП-гостите и да видят къде се разискват значимите за бъдещето на Европа въпроси. Те разгледаха символната за председателството зала 3, в която се организират съвещанията на най-високо равнище. Застанаха зад катедрите на еврокомисарите и министрите, от които дават своите брифинги и се почувстваха като публицисти в пресцентъра на председателството, който единствено след няколко дни ще побере към 1000 представители на медиите. Впечатлени бяха от над 80-те творби на изкуството, основани от най-известните български създатели особено за НДК.

Учениците си направиха и „ фамилна фотография “ с министър Лиляна Павлова, часове преди на този подиум да застанат водачите на 28-те европейски страни и техните сътрудници от Западните Балкани по време на Срещата на върха на 17 май.

Проектът „ Опознай Европа – Седмица на Европа 2018 в Община Белене “ се извършва по грантовата скица, която Министерството за Българското председателство осъществя взаимно с Националното съдружие на общините в Република България („ Подкрепа на начинания на общините, свързани с районното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 “). Други мероприятия по програмата си били кръгла маса с полемика и галерия от детски рисунки на тематика „ Децата на Европа “. Проектът е обхванал: 640 възпитаници, 85 педагози и към 2000 жители на общината.







(снимки: Министерство за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР