Беларуският президент, дълго време критикуван от Запада като последния диктатор

...
Беларуският президент, дълго време критикуван от Запада като последния диктатор
Коментари Харесай

Остава ли Лукашенко "последният диктатор в Европа"

Беларуският президент, дълго време подложен на критика от Запада като " последния деспот в Европа ", ще посети Австрия на 11 и 12 ноември по покана на федералния президент Александър ван дер Белен.

Поканата бе отправена преди година и половина. Защо Лукашенко се възползва от нея чак в този момент и дали се е трансформирало отношението към него в Европа? " Австрия, Латвия и други страни - те са прозорец след всичката тая ограда, която бе издигната към нас. И освен това, някои постановиха наказания. Затова се постанова не през цялото време, а към този момент на ново ниво, в едни нови времена да пробиваме тия прозорци и да строим пътища ", съобщи Лукашенко пред публицисти в края на октомври.

Споменатите европейски наказания за потъпкване на човешките права и на демократичните правила бяха свалени от Лукашенко и ред негови чиновници през 2016 година След това беларуският президент посети Италия, Ватикана и нееднократно отхвърли присъединяване в прояви, проведени от структури на Европейски Съюз. Минск обясняваше, че не вижда смисъл от визити поради самите визити.

За какво му е в този момент на Лукашенко Европа?

Минск е заставен да търси по-активно стопански и политически сътрудници поради напрегнатите връзки с обичайния си съдружник - Русия. Дискусии по проектобюджета в беларуския парламент разкриха предходната седмица, че следващата година Минск няма да получи 423.6 млн. $, защото Москва не продължава контракта за характерно обмитяване на съветския нефт. Както планува това съглашение, влезнало в действие от 2017 година, Русия обезщетяваше своя съдружник за прекомерно високите (според Беларус) цени на газа с опцията да трансферира в беларуския бюджет митата върху 6 млн. тона съветски нефт.

През 2020 година Минск ще изгуби още към 240 млн. $ поради съветската данъчна маневра в петролната сфера - и тези загуби също са регистрирани в проектобюджета. Цената на газа още не е контрактувана, само че съгласно специалисти от Минск беларусите надали могат да разчитат на отзивчивост от страна на техния съдружник, който упорства за задълбочаване на интеграцията. " Москва ни стисна за гърлото с така наречената напреднала интеграция. Беларуското управление реши по какъв начин би му подействал кримският сюжет и усети с студ сред плешките, че в един миг Кремъл може да употребява безусловно нецивилизовани способи и по беларуското направление. Затова напъните на беларуската дипломация за деблокиране и нормализиране на връзките с Европа и Запада в последно време са доста дейни и поредни ", отбелязва беларуският аналитик Александър Класковски.

Визитата в Австрия съгласно него е адресирана и до Кремъл. " Говореше се, че Лукашенко го е боязън да пътува до Европа, с цел да не раздразни Путин. В Минск бе решено, че би трябвало да замине - с цел да не злослови никой, че е подвластен от Кремъл ", споделя специалистът. " Визитата наподобява таман " колкото за пред света " - къса, с протоколни срещи, и пробиви май няма да има ", показва той.

Защо тъкмо Австрия?

Освен срещите на високо ниво се възнамерява беларуският водач да взе участие в стопански конгрес в австрийската Федерална стопанска камара. Минск разчита да бъдат разширени финансово-икономическите връзки; има и учредения да се надява на това.

Беларуското външно министерство показва на уеб страницата си, че Австрия има постоянни позиции измежду най-големите вложители в стопанската система на Беларус. За шестте месеца на настоящата година директните вложения на австрийски компании са нарастнали с 19 на 100 спрямо предходния интервал. В Беларус са регистрирани 82 предприятия с австрийски капитал и 20 представителства на компании от Австрия. В единствената беларуска банка със западен капитал - Приорбанк, като главен акционер е вписана австрийската Райфайзенбанк, която бе и съорганизатор в продажбите на беларуски еврооблигации по европейските финансови пазари.

Има предпоставки за политически разговор - федералният канцлер Себастиан Курц интензивно развиваше връзките с формален Минск. Има и филантропично, човешко обръщение: през 2018 година край Минск бе открит мемориален комплекс, отдаден на нещастието в с. Малий Тростенец, където през Втората международна война нацистите са умъртвили и близо 10 000 австрийски евреи.

През 2002 година президентът Лукашенко бе на отмора в австрийски ски курорт, при все това публично беше глобен от Европейски Съюз и нямаше право да влиза в Европа.

Има ли потребност Европа от Лукашенко?

" Формулата на връзките (от страна на Запада) през днешния ден е следната: по-добре самостоятелна Беларус с Лукашенко, колкото и да е недемократичен режимът, в сравнение с танковете на Путин край р. Буг досами границите на НАТО ", уверен е минският аналитик Класковски.

Според наблюдаващи спорът на Кремъл с Киев и обществената поддръжка на Минск за целостта на Украйна са провокирани от днешните дейности на Европа. " Задачата бе да се рестартират връзките на Запада с Беларус и по опция да се предотврати солидаризиране на Минск с Москва по украинския въпрос - споделя Аркадий Мошес, политолог от Финландския институт за интернационалните връзки. - Това бе повода (Западът, бел. Би Би Си) значително да замрази или смъкна глобите от беларуските държавни дейци, в действителност да спре поддръжката за беларуската съпротива, а малко по малко стопираха и приказките, че беларуският водач е последният деспот в Европа. "

" Западът не се пробва да го превъзпита. Западът си слага яни прагматични цели: в Беларус да няма нови съветски военни бази, от беларуска територия да няма явна военнополитическа опасност, ориентирана към Украйна ", отбелязва Мошес. " Всичко останало в последна сметка няма кардинално значение за Запада през днешния ден ", споделя финландският политолог. По думите му доближаването сред Минск и Запада сега е в застоялост - поради мъглявата позиция на Беларус, опитите й да балансира сред Запада и реверансите към Кремъл.

Нерешени проблеми

Ако съдим по новините, по пътя към доближаване Европа няма желание да прави огромни отстъпки на формален Минск. Заради построяването на беларуска АЕЦ на 50 км от литовската столица Вилнюс е отсрочено подписването на предстоящите от Минск " Приоритети на партньорството " с Европейски Съюз.

Литва твърди, че беларуската централа е рискова. С помощта на Русия тя е към този момент издигната и първият енергоблок би трябвало да бъде пуснат през 2020 година Проблемът с литовско-беларуските искания обаче отсрочва за неопределен срок " старта " на разширеното партньорство Беларус-ЕС. Политиката на беларуските управляващи получи тези дни нежелана оценка в промеждутъчен отчет на Бюрото за демократични институции и права на индивида (БДИПЧ), чиито наблюдаващи към този момент работят в страната в навечерието на парламентарните избори, планувани за 17 ноември.

Анонсирайки визитата на Лукашенко, офисът на федералния президент на Австрия заяви, че " се планува сериозен разговор по проблематичния въпрос за човешките права " и премахването на смъртното наказване, което ползва само Беларус от всички европейски страни. В прессъобщението се показва, че евроструктурите и Минск " водят политика на внимателно доближаване " в програмата " Източно партньорство ", стартирана от Европейски Съюз. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР