Беларуският президент Александър Лукашенко подписа нов закон, който му дава

...
Беларуският президент Александър Лукашенко подписа нов закон, който му дава
Коментари Харесай

Лукшенко си подписа доживотен имунитет

Беларуският президент Александър Лукашенко подписа нов закон, който му дава пожизнен имунитет против наказателно гонене, заяви The Gardian. Законът на доктрина важи за всеки някогашен президент и членове на фамилията му, само че действително касае единствено за 69-годишния Лукашенко, който ръководи Беларус с желязна ръка съвсем 30 години.

Той също предотвратява присъединяване на опозиционни водачи в заточение в бъдещи президентски избори.

Новата мярка наподобява е ориентирана към в допълнение подсилване на властта на Лукашенко и елиминиране на евентуалните му опоненти на идващите президентски избори в страната, които би трябвало да се проведат през 2025 година

Законът доста стяга условията към претендентите за президент и прави невероятно избирането на опозиционни водачи, избягали в прилежащи страни в последните години. За държавен глава към този момент могат да се кандидатират единствено жители на Беларус, които живеят непрекъснато в страната от най-малко 20 години и в никакъв случай не са имали позволение за престояване в друга страна.

Страната беше разтърсена от всеобщи митинги при противоречивото преизбиране на Лукашенко през август 2020 година за шести президентски мандат, което опозицията и западът осъдиха като машинация. Беларуските управляващи задържаха повече от 35 000 души, доста от които бяха изтезавани в ареста или напуснаха страната.

Освен това Лукашенко е упрекван за присъединяване в нелегално прекачване на деца от окупирани от Русия градове в Украйна в Беларус. Според новия закон, в случай че напусне властта той, " не може да носи отговорност за дейности, осъществени по отношение на упражняването на президентските си пълномощия ".

Законът също по този начин обезпечава за президента и членовете на фамилията му доживотна държавна отбрана, медицински грижи, застраховка живот и здравна осигуровка. След като подаде оставка, президентът ще стане и непрекъснат пожизнен член на горната камара на Народното събрание.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР