Беларуският президент Александър Лукашенко е подписал закон за увеличаване на

...
Беларуският президент Александър Лукашенко е подписал закон за увеличаване на
Коментари Харесай

Беларус въвежда смъртно наказание за държавна измяна

Беларуският президент Александър Лукашенко е подписал закон за увеличение на наказателната отговорност за екстремизъм и антидържавна активност, който планува смъртно наказване за длъжностни лица.

„ За държавна измяна, осъществена от длъжностно лице или военнослужещ, се вкарва опцията за използване на изключителна мярка за наказване – смъртно наказване “, се споделя в известие на пресслужбата на беларуския президент, представено от Българска телеграфна агенция.

Съгласно подписания от Лукашенко документ, който към този момент беше утвърден от беларуския парламент, за редица противодържавни закононарушения се открива и в допълнение наказване под формата на санкция в размер до към 650 000 $. „ Тази мярка има за цел да обезпечи абсолютно възобновяване на вредите, породени от такива действия и да лиши причинителите от средства, с цел да продължат незаконната си активност “, се показва в известието на президентството.

Законът вкарва и наказателна отговорност за агитация на тероризъм, дискредитиране на въоръжените сили, други войски и военни формирования, паравоенни организации, както и за нарушение на условията за запазване на държавната загадка. Също по този начин се усилва от три на 10 дни срокът за задържане на лица, обвинени в държавна измяна, скрит план или други дейности, целящи завладяване на държавната власт, както и шпионаж и агентурна активност, с цел да се обезпечи допустимо най-високо качество на оперативно-издирвателните действия по съответните каузи.

Същевременно законът планува освобождение от наказателна отговорност на лица, които са подготвяли нахлуване против ползваща се с интернационална отбрана институция или акт на бойкот, само че са се отказали от желанията си и са съдействали за предотвратяването на горепосочените закононарушения.

Беларус е единствената страна в Европа, която към момента ползва смъртното наказване, показва Ройтерс. То към този момент се ползва в страната за закононарушения като ликвидиране или тероризъм. Екзекуциите се правят с един изстрел в тила.

Новият закон е част от промени в наказателния кодекс, целящи да бъде засилено противодействието против „ закононарушения с екстремистка (терористична) и противодържавна ориентировка “, показва пресслужбата на Лукашенко.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР