Беларуският лидер Александър Лукашенко каза, че е готов да спре

...
Беларуският лидер Александър Лукашенко каза, че е готов да спре
Коментари Харесай

Лукашенко спира транзита на газ, ако Полша затвори границата

Беларуският водач Александър Лукашенко сподели, че е подготвен да спре преноса на съветски газ, в случай че Полша затвори границата си с Беларус, заяви през днешния ден съветската осведомителна организация РИА Новости, представена от Ройтерс.

Отношенията сред Беларус и Европейски Съюз се утежниха поради мигрантската рецесия на беларуската западна граница. Европейски Съюз упреква Минск, че съзнателно докарва със аероплан в страната си хора от Близкия изток и ги изтласква към границите с Полша, Литва и Латвия. Беларус отхвърля да прави това.

Междувременно полският парламент одобри закон, допускащ краткотрайно да бъде стеснен достъпът до външните граници на Европейския съюз с Беларус, Русия и Украйна, съобщи ДПА.

Предложението за ремонти към закона за държавната граница беше направено поради опълчването по границата с Беларус.

Полските депутати одобриха с безапелационно болшинство законопроекта, квалифициран от ръководещата националконсервативна партия " Право и правдивост " (ПиС).

Документът бе подписан от президента Анджей Дуда, съобщи полската организация ПАП. Той разрешава да се постанова краткотрайна възбрана за престояване в граничната зона.

Представители на опозицията разкритикуваха мярката и упрекнаха ПиС, че желае да лиши от достъп до региона на границата публицистите, с цел да избегне отрицателно медийно отразяване на ситуацията там.

В началото на септември Полша разгласи изключително състояние по границата с Беларус, с което беше неразрешен достъпът до такава степен на хора, които не са локални, на публицисти и филантропични организации. Затова и известията на полската гранична защита за напрежението и конфликтите по границата не могат да бъдат проверявани посредством самостоятелен източник, отбелязва ДПА.

Извънредното състояние изтича през днешния ден в среднощ и по конституция не може да бъде продължено. Затова бе определен вид с приемане на промени в закона за границата.

Според новото законодателство вътрешният министър ще може да лимитира достъпа до границата, ако възникне рискова конюнктура. Дори при издадена възбрана обаче началникът на граничната защита ще може да прави изключения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР