Беларуският лидер Александър Лукашенко е превърнал в политическо изкуство черпенето

...
Беларуският лидер Александър Лукашенко е превърнал в политическо изкуство черпенето
Коментари Харесай

Лукашенко едновременно се обвързва с Москва и тества търпението на Путин

Беларуският водач Александър Лукашенко е трансформирал в политическо изкуство черпенето на поддръжка от Кремъл, което му разреши да остане на власт в продължение на 27 години, до момента в който в това време видимо не дава съвсем нищо в подмяна на това.

Сега, изолиран от външния свят и изправен пред опцията от налагане на още интернационалните наказания, той е подвластен от поддръжката на президента Владимир Путин повече от когато и да било - само че Москва ясно сподели, че има някои линии, които няма да му разреши да прекрачи.

Когато Европейски Съюз упрекна Беларус предходната седмица, че организира " хибридна офанзива " посредством опити да накара хиляди мигранти от Близкия изток, Афганистан и Африка да прекосят полската граница, Русия бързо изпрати бомбардировачи, способни да носят нуклеарни оръжия, да патрулират в небето на Беларус и организира взаимни учения на десантчици. Но когато бе запитан в петък за опасността на Лукашенко да блокира съветската тръба, която придвижва газ през Беларус до Полша и Германия, Кремъл даде отговор, който беше звучна плесница за Минск. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че Лукашенко не е разискал опасността с Москва и думите и дейностите му " не са били координирани по какъвто и да било метод " с Русия.

Франак Вячорка, консултант на беларуската опозиционна лидерка Святлана Цихановска, сподели, че енергийната опасност е типично емоционален опит на Лукашенко да изиграе картата " Русия " против Запада, само че без авансово да се съветва с Москва. " Той е като малко момче, което се крие зад по-големия си брат ", сподели Вячорка в изявление по телефона. " Лукашенко се пробва да употребява Кремъл и да заплашва Запада с Кремъл, (но) доста постоянно не се съветва с него за изявленията си ", продължи той.

Щекотлив сътрудник

Лукашенко не изпитва търпението на Путин за първи път. От десетилетия той ловко печели отстъпки от Москва, изключително под формата на евтини енергийни доставки и държавни заеми. В същото време той на думи поддържа концепцията за " съюзна страна " с Русия, само че я държи настрани задоволително, с цел да може да избегне да отстъпи беларуски суверенитет или да изгуби част от своята лична власт.

През 2015 година той отхвърли съветско искане за отваряне на тяхна военна база в Беларус - нещо, което Москва назова " противен епизод ". И той към момента не разрешава Беларус публично да признае Крим - украинската територия, анексирана от Русия през 2014 година - макар че се майтапеше с Путин на последната им среща този месец, че няма самообладание да получи покана да го посети дружно с него. Нийл Мелвин, шеф на проучванията по интернационална сигурност от мозъчния концерн Кралски институт на обединените въоръжени сили в Лондон, сподели, че Лукашенко е " изиграл много слаба ръка сносно ", визирайки връзките с Русия през последните 20 години.

Според него повода за продължаващата поддръжка на Путин, в това число по време на всеобщите митинги, които заплашиха да смъкват Лукашенко от власт предходната година, е страхът от гражданска война, която би могла да докара на власт още едно прозападно държавно управление в съседство. " Той не желае Лукашенко да бъде свален от власт от известно придвижване, което би преориентирало Беларус към Запада, както видяхме, че стана с тези по този начин наречени цветни революции, изключително в Украйна ", сподели Мелвин. " Путин би трябвало да работи доста деликатно ", добави той. Текущата рецесия обаче има и някои преимущества за Путин.

Тя му разреши да показва силата на Русия покрай границата с НАТО по време, когато напрежението със съюза е високо и Москва желае да покаже, че пламенно пази както себе си, по този начин и съдружниците си от описваните от нея като нападателни маневри на алианса в Черно море. Потенциалът на мигрантската рецесия да провокира хаос в Европа също е в сходство със тактиката на Путин за отправяне на провокации и подкопаване на Европейски Съюз.

" Мисля, че дестабилизация, спорове в разнообразни прилежащи страни в Европейски Съюз, места като Англия, това като цяло просто е част от тактиката (на Кремъл) през последните години ", сподели Олга Онуч, специалистка по Източна Европа от Манчестърския университет. Според нея Лукашенко би могъл да е малко непредсказуем, само че все пак да работи с безмълвното утвърждение на Москва и в сходство с задачите ѝ. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР