Беларуският лидер Александър Лукашенко частично затвори сухоземните граници на страната

Беларуският лидер Александър Лукашенко частично затвори сухоземните граници на страната ...

Лукашенко затвори граници и направи рокади в службите за сигурност.


Беларуският лидер Александър Лукашенко частично затвори сухоземните граници на страната си, замени министъра на вътрешните работи и назначи на нови длъжности трима високопоставени представители на службите за сигурност в опит да затегне хватката си след месеци на масови протести, Ройтерс.

Минск обяви ограничения по границите си с Полша, Латвия, Литва и Украйна заради пандемията от COVID-19. Полша съобщи, че само беларуски граждани и камиони имат позволение да пътуват до Беларус.

Лукашенко е в конфликт със съседните държави, които са част от Европейския съюз, откакто страната беше обхваната от сътресения след спорните резултати от изборите през август. Той заплашваше и преди със затваряне на границата, но не беше изпълнявал заплахата.

Коли, пътуващи към Беларус, нямаха право да влизат в страната от 14 ч. по Гринуич, а след няколко часа границата беше затворена за излизащите коли, съобщи Рустамас Лиубайевас, началник на литовската гранична охрана. Промяната е станала без предварително предупреждение, допълни той.

Правителството на Лукашенко обяви също, че Иван Кубраков, който като ръководител на полицията в столицата Минск ръководеше смазването на най-големите протести, е назначен за вътрешен министър.

Още по темата
Неговият предшественик Юрий Караев беше един от тримата висши ръководители на службите за сигурност, които бяха назначени на нови позиции като президентски съветници и инспектори, отговарящи за ключови области на страната.

Позицията на Лукашенко изглежда по-сигурна, след като планираната от опозицията национална стачка не доведе до спиране на икономиката тази седмица.

Но основният му опонент Светлана Тихановска, която напусна страната след изборите и призова за стачката, заяви, че действията на президента са проява на слабост.

„Режимът се унищожава. Както затваряне на границите, така и новите назначения са сигнали за отслабване на властта му. Той взема непоследователни решения, защото е изпаднал в паника“, каза тя в комюнике.

Службите за сигурност са арестували над 16 хил. души от президентските избори на 9 август насам, които според опозицията и западните правителства са били фалшифицирани.

Лукашенко нареди също затягане на редиците на отрядите на милицията от въоръжени доброволци, които на теория вече съществуват, но на практика не играеха роля в кризата досега.

Другите двама нови президентски съветници са Валерий Вакулчик, който е прекарал осем години като ръководител на КГБ, и бившият заместник-вътрешен министър Александър Барсуков.

Последният ще отговаря за Минск, а Вакулчик – за Брест на границата с Полша. Караев ще отговаря за Гродно близо до границите с Полша и Литва.

Засилването на сигурността в области, граничещи със страни-членки на НАТО, е следствие от многобройните обвинения на Лукашенко, че алиансът и Западът подклаждат безредиците в Беларус. През септември той организира поредица от военни учения с ключовия си съюзник Русия.

Обръщайки се към тримата нови съветници, Лукашенко заяви, че те се отправят към много важни области на страната „във връзка със събития, които се случват и още не са приключили“. „Все още не знаем до какво може да доведе това“, изтъкна той.

„Защо вие? Вие сте военни, имате знания, няма нужда някой да ви поучава“, допълни Лукашенко.

По-рано този месец Европейският съюз наложи забрана за пътуване и замрази активи на Караев, Барсуков, Вакулчик и Кураков заради ролята им в репресията, сплашването и произволните арести на протестиращи от изборите насам. Първите трима бяха обвинени и че са отговорни за мъчения.

САЩ също наложиха санкции на Караев, Барсуков и Кубраков. Беларус отрича да е измъчвала затворници.

Източник: investor.bg