Беларуският държавен глава Александър Лукашенко откри общи интереси у Русия

...
Беларуският държавен глава Александър Лукашенко откри общи интереси у Русия
Коментари Харесай

Ще бъде ли прекрачена чертата в отношенията между Москва и Минск?

Беларуският държавен глава Александър Лукашенко откри общи ползи у Русия и Запада, застанали съгласно него "от една и съща страна на фронта " в навечерието на президентските избори в Беларус на 9 август, написа "Комерсант ".

Сред заканите за националната сигурност на Беларус Лукашенко загатна освен задържаните в страната 33-ма съветски наемници, обвинени в подготовка на атентат, само че и някакви арестувани "американци и натовци ". "Руските ръководители ги бранят с ориентирани щикове ", увери беларуският водач. Колко надалеч ще стигне спорът с Русия, зависи от това дали Лукашенко ще дръзне да съобщи на Украйна 28 от арестуваните руснаци, които Киев счита да изправи на съд за присъединяване им в спора в Донбас, прибавя изданието.

Арестът на съветските жители в Минск е провокация на украинските секрети служби в блян да скарат Беларус и Русия, декларира "Комсомолская истина ".

Според източник на вестника от съветските силови органи "комплексна инспекция " открила, че украински служби основали подправен интернет план, посредством който вербували близо 200 някогашни членове на съветската частна военна компания "Вагнер " сякаш за защита на обекти в Либия. После организирали за тях директен транспорт през беларуско летище и подхвърлили на Минск "изгодна за Киев информация ", че бойците в действителност са изпратени да дестабилизират обстановката в Беларус.

Беларус не би посмяла да екстрадира съветските жители в Украйна и скоро ще ги пусне, твърди пред "Известия " Леонид Калашников, народен представител от Държавната дума. Ако съобщи руснаците на Киев, Беларус ще мине една линия, след която ще е мъчно да се поправят нещата, прибавя той.

Лукашенко счита Путин за собствен по-голям брат, който би трябвало да оказва помощ

Икономиките на Русия и на Беларус са тясно свързани, отбелязва "Взгляд ". Зависимостта на Минск от Москва е явна - беларусите получават съветски газ и нефт на цени под пазарните. Но Москва може много елементарно да се откаже от беларуските месни и млечни артикули, а съветските производители даже ще й бъдат признателни.

Затова пък Беларус има нещо, поради което Москва е в сериозна взаимозависимост от Минск. Федерацията не създава влекачи за своите мобилни ракетни комплекси "Ярс " - от беларуските колесни шасита, доставяни на Москва, зависят нуклеарните сили на Русия, изяснява електронният вестник.

Скарването с Минск може да коства на Москва по-скъпо от спора с Киев, се споделя в разбор на "Независимая газета ".

Ескалацията на руско-беларуския спор подвига риска обстановката да се развие по украинския сюжет с цялостно разкъсване на двустранните връзки. Русия може из веднъж да изгуби в Беларус над 20 милиарда $. Сумата включва евентуалния отвод на Минск да си заплаща задълженията, да вземем за пример за градежа на Беларуската АЕЦ. Москва ще изгуби и своята военна инфраструктура в Беларус, в това число радарите за далечно разкриване на ракети и станцията за далечна връзка със стратегическите подводници. Ще има и проблеми с преноса на съветски горива, показва всекидневникът.

В избирателен коментар за "Свободная преса " водачът на съветските комунисти Генадий Зюганов показва вяра, че "беларуският народ ще прояви здравомислие и няма да повтори закононарушението, осъществено против Украйна и цялото постсъветско пространство " - украинските проевропейски безредици, известни като "майдан ".

"Онези, които тласкат през днешния ден Беларус към майдан и мечтаят за събаряне на Лукашенко ", желаят да бъде разрушена беларуската стопанска система и суверенитетът на страната, твърди той.

Русия изиска да бъдат освободени арестуваните в Беларус руснаци

Комунистът увещава народа на Беларус да не има вяра на "сладкогласни обещания " и проевропейски лозунги. Европа "тутакси ще удуши " беларуския машиностроителен комплекс, "ще разпарчетоса " и селското стопанство на страната, което "ще докара до всеобща безработица, миграция и оскърбление ". Дори стопанството на най-развитите европейски страни прецизно се контролира от седалището на Европейски Съюз - единствено безумци биха повярвали, че Брюксел ще разреши на Беларус все по този начин да развива националната стопанска система по свое убеждение, декларира Зюганов, съобщи Българска телеграфна агенция.

Москва постоянно е считала, че така наречен Съюзна страна с Беларус ще докара до действителна интеграция и общо взето е подготвена да чака, въпреки дейностите на Лукашенко да я нервират от ден на ден, написа "Новая газета ".

"Друго ще е обаче, в случай че в Минск стартира същинска дестабилизация, както да вземем за пример в Киев през февруари 2014 година, още повече при опасност от действително отделяне и геополитическо преориентиране на Беларус. Такива изключителни условия може да послужат като спусък за немислими като че ли дейности ", предизвестява изданието.

"Новая газета " акцентира "тоталното качествено и количествено предимство на Русия, що се отнася до силите й и готовността да работи уверено и изненадващо, както в Крим през 2014 година ", когато Москва анексира украинския полуостров.

Това може да съблазни Русия да реши "беларуския въпрос " с един размах. И още нещо: в Украйна и в Крим през 2014 година се откриха много локални военни и началници, подготвени да минат на страната на спечелилия. В Беларус - при сходна степен на дестабилизация - може да се чака същото, предвижда съветският вестник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР