Беларуските власти са арестували Виктор Бабарико, който е основният конкурент

...
Беларуските власти са арестували Виктор Бабарико, който е основният конкурент
Коментари Харесай

Арестуваха основния конкурент на Лукашенко на президентските избори

Беларуските управляващи са арестували Виктор Бабарико, който е главният съперник на президента Александър Лукашенко в президентските избори през август, по съмнение за финансови закононарушения. Това разгласи ръководителят на комисията за държавен надзор, представен от "Франс прес ".

"Бабарико е арестуван, тъй като е бил уредник и началник на противозаконни действия, и се опита да повлияе на показанията на очевидците ", сподели шефът на комисията Иван Тертел пред публицисти.

Бабарико, който е 56-годишен някогашен банкер, се пробва да хвърли ръкавицата на властническия президент Лукашенко на президентските избори на 9 август.

Преди той e оглавявал "Белгазпромбанк ", беларуският филиал на съветския газов колос "Газпром ".

Арестуването му беше оповестено, откакто полицията по-рано през днешния ден е обискирала дома му и е отвела Бабарико и сина му за разпит.

Адвокатите им са били възпрепятствани да влязат в пространствата, съобщи представителят на предизборния щаб Глеб Германчук.

Националната телевизия заяви, че към 20 души са били арестувани по отношение на следствия, свързани с "Белгазпромбанк ", а някои са свидетелствали против Бабарико.

Миналата седмица проверяващи обискираха офисите на "Белгазпромбанк " и започнаха следствия за укриване на налози и пране на пари против сегашни и някогашни банкери.

Властите в някогашната руска страна започнаха крути репресивни ограничения против евентуалните опозиционни претенденти преди изборите, в които Лукашенко се бори за шести мандат.

В навечерието на изборите се следи сериозна опозиционна интензивност и задържане на видни фигури.

Лидерът на опозицията в Беларус Никола Статкевич беше наказан на 15 дни затвор при започване на юни, до момента в който десетки деятели бяха арестувани от управляващите.

Статкевич е бил оставен в пандиза за още 15 дни в понеделник, заяви брачната половинка му.

Друг деятел на опозицията, Сергей Тихановски, влогър, който назовава Лукашенко "хлебарка ", беше хвърлен в пандиза по обвинявания в нарушение на публичния ред.

Властите започнаха наказателно следствие против Тихановски и неговите последователи.

Лукашенко, 65-годишен някогашен шеф на Трудово-кооперативно земеделско стопанство, ръководи Беларус от 1994 година, като желае да остане на власт още два мандата като президент.

Той дефинира опозиционните деятели за "банди нарушители ", които желали да подрият изборите.

Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), интернационален наблюдаващ на избори и войни, не признава никакви избори в Беларус за свободни и почтени от 1995 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР