Беларуски опозиционен активист се намушка днес с химикалка в гърлото

...
Беларуски опозиционен активист се намушка днес с химикалка в гърлото
Коментари Харесай

Подсъдим опозиционер в Беларус се намушка с химикалка в гърлото

Беларуски опозиционен деятел се намушка през днешния ден с писалка в гърлото по време на правосъдно съвещание, заяви правозащитната организация " Вясна ", представена от Франс прес.

Кадри на беларуската работа на радио " Свободна Европа " /радио " Свобода " демонстрират по какъв начин Степан Латипов лежи на дървена скамейка в арестантската клетка в правосъдната зала. Друг видеозапис демонстрира по какъв начин Латипов е отвеждан, с цел да бъде качен на кола за спешна помощ, а по ризата му се виждат, петна от кръв, съобщи Ройтерс.

" Беларуският деятел и политически пандизчия Степан Латипов си преряза гърлото в правосъдната зала през днешния ден ", написа в Туитър намиращата се в заточение опозиционна лидерка Светлана Тихановска.

" Той е бил застрашен, че фамилията му ще бъде преследвано, в случай че не се признае за отговорен. Това е резултатът от държавния гнет, репресии и изтезания в Беларус. Трябва да спрем това неотложно ", съобщи тя.

Според самостоятелната медия " Наша равнища " стоящите наоколо чиновници от защитата не са могли да отворят арестантската клетка незабавно, тъй като не са улучили незабавно верните ключове. " Когато клетката била отворена, Степан към този момент бил изгубил схващане ", съобщи медията.

Латипов е бил задържан през септември в Минск по време на суровите ограничения на беларуските управляващи против всеобщите митинги след президентските избори през август.

Той е бил упрекнат в образуване на протести, опозиция против полицията и машинация. Латипов отхвърля да е направил нещо неправилно.

Беларус ограничи опциите на жителите си да напущат територията на страната по суша. Само хората, имащи позволение за непрекъснат престой в непозната страна, ще могат да го вършат. Опозицията разкритикува този ход като нарушение на закона, съобщи Франс прес.

В оповестено през днешния ден известие в " Туитър " беларуската работа за гранична защита сподели, че позволение за краткотрайно престояване в непозната страна не съставлява претекст за пътешестване в чужбина.

Беларус вкара през декември 2020 година ограничавания за пътуванията в чужбина. Като причина за това бе изтъкната пандемията от ковид. Гражданите имаха право до момента да напущат страната си единствено един път на всеки шест месеца.

" Режимът на Лукашенко фрапантно ограничи правото на беларусите да пътуват с изказванието, че някои претекстове не са задоволителни за овакантяване на Беларус ", разяснява в " Туитър " Валерий Ковалевски.

" Конституцията обаче не планува никакво изискване ", сподели той и добави, че това е " безусловно нарушение на закона ".

Пътуванията по въздух остават свободни, само че вероятните дестинации са лимитирани, откакто Европейски Съюз забрани беларуски самолети да употребяват неговото въздушно пространство. Няколко десетки беларуси избягаха от страната си през последните месеци поради репресиите на властта против антиправителствени стачкуващи. Съседна Литва издаде на редица беларуски дисиденти шестмесечни визи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР